IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan, prisustvo Turske u Zaljivu doprinosi miru i stabilnosti, smeta onima sa lošim namjerama… (foto)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u intervjuu ma medije da između ostalog, govori o politici njegove zemlje prema ističnom Mediteranu…

ISTANBUL: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 08.10…15 :07 … Erdogan prisustvo Turske u Zaljivu doprinosi miru i stabilnosti, smeta onima sa lošim namjerama… (foto)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako Turska svojim vojnim prisustvom u Kataru, doprinosi miru i stabilnosti ne samo te zemlje, već cijele regije Zaljeva. Poručio je kako prisutnost Turske u regiji ne treba nikoga uzmeniravati osim one koji tamo imaju loše namjere, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u intervjuu za katarski list “The Peninsula”, između ostalog, govorio o tursko-katarskim odnosima, politici njegove zemlje prema ističnom Mediteranu.

Govoreći o odnosima Turske i Katara, Erdogan je rekao kako Zajednička komanda tursko-katarskih snaga u Kataru predstavlja simbol bratstva, prijateljstva, solidarnosti i iskrenosti između dvije zemlje.

“Oni koji šire propagandu u našoj bazi definitivno nemaju i bilo koje dobre namjere”, rekao je Erdogan, te dodao: “Turska svojim vojnim prisustvom doprinosi miru i stabilnosti ne samo u Katara, već cijele regije Zaljeva. Prisutnost Turske i turske vojske u regiji Zaljeva nikoga ne treba uznemiravati izuzev onih čiji su cilj i namjera haos. Nikada nećemo zaboraviti solidarnost koju je prema našoj zemlji pokazao Katar nakon pokušaja puča 15. jula.”

Predsjednik Turske dotakao se i napetosti na istočnom Mediteranu te još jednom ponovio kako je Turska oduvijek bila tog stava da se bogatstva istočnog Mediteran na pravedan način podijele između obalskih zemalja.

“Međutim, države koje nezadovoljne prisustvom Turske, prvenstveno Grčka, počele su sa jednostranim koracima proizvodnje tenzija i poput Francuska, poznata po svojoj kolonijalnoj prošlosti, u vezi s Grčkom, Južnim Kiprom, pa sada i Armenijom zauzela je jedan provokacijski stav, a sve to zbog činjenice što je Turska zemlja koja ima svu aktivnu ulogu u regionu. Egejsko i mediteransko pitanje su teme gdje Turska nikada neće napraviti korak nazad. Vrlo glasno i jasno smo na svim platformama poručili da nećemo prihvatiti niti jedno rješenje u kojem se zanemaruju Turska i Turska Republika Sjeverni Kipara (KKTC), a i da odnosno rješenje u kojem će biti zarobljene na svojim obalama. Odlučno ćemo nastaviti štititi svoja prava i interese u svakom tom i trenutku i pod svim uslovima”, poručio je Erdogan, te dodao:

“Oni koji su vidjeli našu odlučnost u istočnom Sredozemlju i shvatili da Turska neće ići korak nazad, morali su pristati na dijalog”.

Čitaj još:   Erdogan u Vašingtonu: Borba protiv teroristista FETO- a glavna tema razgovora s Trumpom...

Kada je riječ o sukobima u Nagorno Karabahu, Erdogan je podvukao kako armenska okupacija dijela azerbejdžanskog teritorija traje oko 30 godina, uključujući regiju Nagorno Karabah u kojem je Armenija počinila masakre.

Naveo je kako Armenija, ohrabrena dugogodisnjom šutnjom međunarodne zajednice o tim masakrima i invazijama, nastavlja svoje agresivne korake novim napadima na civile.

“Azerbejdžan je poduzeo akciju kako bi spasio svoje okupirane teritorije i sada postepeno vraća regije koje je Armenija svojevremeno zauzela na jedan banditski način”, rekao je Erdogan, ponavjajući kako će Turska nastaviti pružati podršku svojoj braći Azerbejdžancima.

Naglasio je kako na međunarodnom nivou nisu poduzele konkretne korake u rješavanju ovog problema, već ga osudile na to da ostane na mrtvoj tački.

Da bi se ovaj problem trajno riješio, mora se ispuniti provedba rezolucija UN-a i zahtjevi međunarodnog prava.

“Armenija, koja se nilo kad ne ustručava biti agresivna i neprijateljski raspoložena prema turskoj naciji u svakoj prilici, najveća je prepreka miru, stabilnosti i miru u regiji. Nastojanje Armenije da nakon teških gubitaka prikaže Tursku unutar sukoba je samo pokazatelj njihovog bezizlazja. Ovakav stav Armenije pokazatelj je da želi stvoriti široko područje sukoba u regiji. Posljednji proces otkrio je tko se zaista i to i zalaže za mir. Ponavljam svoj poziv međunarodnoj zajednici da uoči činjenice ostavi po strani dvostruke standarde koje primjenjuje svih godina i preduzme korake za okončanje armenske okupacije na azerbejdžanskoj teritoriji”, rekao je Erdogan.

Govorio je i o odnosima islamskih zemalja i funkcionsanju Organizacije islamske saradnje (OIC).

“Kao islamski svijet, suočeni smo s brojkama koje su daleko ispod svog našeg potencijala na gotovo svim poljima, od trgovine do politike, od vanjske politike do odbrambene industrije i tehnologije. Ukupan udio islamskih zemalja u svjetskoj ekonomiji ne doseže ni 10 posto”, podsjetio je Erdogan.

Navodeći da je jaz u prihodima između najbogatije islamske zemlje i najsiromašnijeg veći od 200 puta, Erdogan je podcrtao:

Čitaj još:   Erdogan: Nikada nećemo okrenuti leđa, Palestini...

“Danas se 350 miliona naše braće i sestara bori za opstanak u uvjetima krajnjeg siromaštva. Trebali bismo dobro razmisliti o razlozima svih problema s kojima se muslimani danas suočavaju i moramo analizirati i pronaći rješenja. Problemi se ne mogu riješiti samo sjedenjem i samo sa razgovorom, jasno je da su nam potrebni mehanizmi i snaga volje za uklanjanje nepravde. Organizacija islamske saradnje najvažnije je oruđe koje imamo u tom pogledu, budući da to struktura koja okuplja sve države čija su populacija muslimani. Vjerujem da ako Organizaciju islamske saradnje svim njenim institucijama aktivnostima, podigenmo na nivo o kojem smo sanjali, možemo sve probleme prevladati”.

izvor agencije AA

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more