IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRUKA I SRAMOTA; AUTORI MURALA ČETNIČKOM ZLOČINCU DRAŽI U FOČI PRIZNALI: „Sud ga ukloni, mi ga za 24 sata ponovo nacrtamo…”

Murali kojima se veličaju ratni zločinci, nisu novost u bosanskohercegovačkom društvu. Ali, ova pojava državi i državnim organima još nije ozbiljna tema, smatraju politički predstavnici Bošnjaka u Foči, gdje je ovih dana ponovo aktuelizirana tema murala Draži Mihailoviću, koji je urađen u neposrednoj blizini sale Partizana, gdje su u proteklom ratu vršena masovna silovanja i drugi zločini protiv čovječnosti. Drugi, pak, smatraju da je riječ o medijskoj hajci i predizbornoj kampanji.

Šerif Halilović u Foču je došao prije sedam godina. Trenutno je opštinski odbornik, a nakon golgota rata i gubitka nekoliko članova porodice, u gradu gdje živi murali su, kaže, samo pečat svakodnevnih provokacija.

“Meni lično, što se tiče murala Draže Mihailovića, meni je prijetnja i uvreda. Pod vodstvom Draže Mihailovića stradao je ogroman broj moje porodice u proteklom ratu, a sama njegova ideologija pretočena u protekli rat i ponovno rađanje Draže Mihailovića u Foči ne govori dobro za Bošnjake”, smatra Halilović.

Ovakva pojava unosi nemir među ljude, a pojedince ili grupe koji to rade, treba sankcionisati, smatra predsjednik Skupštine opštine Foča Izet Spahić.

“Nama to smeta, to unosi nered, strah među ljude, to vrijeđa žrtve i mislim da bi strukture vlasti trebale što je moguće prije reagovati, jer ovom gradu je nepotrebna ta tenzija”, zaključuje Spahić.

Mural Draže Mihailovića nije jedini koji se može vidjeti u ovom gradu. Lokalno srpsko stanovništvo nerado pristaje govoriti o tome. Tokom rada na terenu, neki od njih otvoreno su veličali ratnog zločinca Ratka Mladića, a lik Draže Mihailovića isticali kao pozitivnu historijsku ličnost. Murali su samo dokaz toga, kažu.

Čitaj još:   IZBOR VLADE CRNE GORE ONLAJN: Nova većina i aktuelni režim lako postigli konsenzus... (foto)

Šta mislite o muralima u Foči?

“O muralima, divno, divno.”

“OK je. To je u svim modernim zemljama tako.”

“Nemama šta da mislim, vjeruj mi. Što se mene lično tiče, ja bih najviše voljela da nacrtaju Tita.”

Svega petnaest metara dalje od murala je zloglasna zgrada sportsko-rekreativnog centra Partizana, gdje su tokom proteklog rata vršena masovna silovanja žena Bošnjakinja, zločini koji su dokazani pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, Sudom Bosne i Hercegovine i još četiri suda.

Iz lokalne samouprave tvrde da je Odjeljenje za inspekcijske poslove najprije tražilo uklanjanje murala, jer nije dobijena potrebna saglasnost. Nakon što to nije učinjeno, pokrenut je i sudski proces.

“Mi od suda ništa nemamo da je taj proces priveden kraju. U međuvremenu, u to vrijeme, na adresu Općine upućena je i peticija od strane 200 građana koji su na neki način štitili taj mural, jer nisu željeli da se ukloni taj mural dok se ne riješi sve to na sudu”, tvrdi Gordan Drakul iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

“Napraviti mural je projekt. Šta znači projekt? To znači da to mora raditi organizovana grupa ljudi, da mora gore postojati skela, da je to rad od nekoliko dana najmanje. Prema tome, postavlja se pitanje šta je u to vrijeme radila lokalna inspekcija i lokalni MUP”, ističe Izet Spahić za N1.

Čitaj još:   BRUKA U BEOGRADU: SRBIJA VELIČA RATNE ZLOČINCE- Kod murala Ratka Mladića docrtan i Draža Mihailović

izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more