IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽELJKO Komšić: Dodikov predlog podstiče iseljavanje Srba iz BiH… (foto)

Reagovanja na izjavu srpskog člana Predsedništva BiH da svi građani RS- a treba da dobiju državljanstvo Srbije…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 13. 10… 10:34… ŽELJKO Komšić: Dodikov predlog podstiče iseljavanje Srba iz BiH… (foto)

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pokušava, da kako kaže, da „privoli“ vlasti u Srbiji da prihvate automatsko državljanstvo Srbije za sve građane Republike Srpske…

Kako je rekao prošle nedelje, „potpuno sam uvjeren da ova bezočna laž koja se zove BiH ne može da funkcioniše u situaciji kada se degradira srpski narod“.

Dodik je kazao i da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sam je i ugovorio da će, nakon izbora nove Vlade Srbije, prva posjeta zvaničnika i to Srbije biti Republici Srpskoj i Banjaluci, kao što će oni nakon toga posetiti Srbiju.

„Naša saradnja je veoma dobra i treba da bude proširena, a mi uradili smo mnogo kapitalnih stvari, među kojima je nastavni program koji je i neophodan je što veći stepen integracije zato što je riječ o istom i tom narodu“, kazao je Dodik.

Željko Komšić,član Predsedništva BiH, za Danas navodi„takvim prijedlogom u konačnici na neki način podstiče iseljavanje građana srpske nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine“.

Čitaj još:   MI ZNAMO: Zašto se "kuca u drvo" za sreću???

Kako kaže, „slično iskustvo imamo i sa građanima hrvatske nacionalnosti koji napuštaju BiH“.

„Ako je smisao takozvanih specijalnih paralelnih veza između entiteta RS i Republike Srbije to da se građanima srpske nacionalnosti olakša napuštanje BiH, onda u tome ne vidim ništa dobro, a mogu razumjeti da je zbog ekonomskih prilika lakše živjeti u Beogradu nego u istočnom dijelu entiteta RS koji je ispražnjen i od ljudi od bilo kakvog sadržaja koji znači život dostojan čovjeka“, zaključuje Komšić.

Dodikova ideja je u skladu sa tekovinama „evropske prakse koja je jednako na raspolaganju i građanima Republike Srpske“, smatra pak i to je Živadin Jovanović, šef diplomatije nekadašnje SR Jugoslavije…

On smatra da je „najvažnije da građani RS to žele“ i, kako navodi, da ne vidi nikakvih prepreka „da se to jedno demokratsko pravo realizuje“.

„Utoliko prije što je poznata praksa susjedne, recimo Hrvatske, ili pak Mađarske, koje priznaju, odnosno daju državljanstvo a i građanima svoje nacionalnosti koji žive u Srbiji i po tom osnovu priznaju im sva prava ili privilegije građana Hrvatske ili Mađarske“, kaže Jovanović za Danas...

izvor Danas.rs

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 1. novembar 2021. godine
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more