IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRIVOKAPIĆ: Neko će biti obmanut, Episkopski savjet ili građani…

Činjenica da institucija Episkopskog savjeta, crkve čije je sjedište u drugoj državi, određuje mandatara pokazuje suštinski odnos prema Ustavu Crne Gore novog mandatara i koalicije koalicija. Ako se pritom zna da su u tom episkopskom savjetu sjede i neki propovjednici rata i razaranja bivše Jugoslavije otvara se očigledan prostor za očekivanje da promjene mogu biti povratak u zlu prošlost. Naravno, nova vlada imaće 100 dana da pokaže da li će obmanuti takav Episkopski savjet ili javnost, obećanjem o poštovanju temeljnih principe Ustava Crne Gore. Oba pravno-politički suprostavljena koncepta ne može ispoštovati, kazao je Ranko Krivokapić, član predsjedništva Partije evropskih socijalista PES-a i počasni presjednik SDP-a na redovnoj sjednici PES-a.

Krivokapić je upoznao članove najvišeg tijela krovne organizuacije evropskih socijalista i socijaldemokrata sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori.

“Crna Gora je dugo čekala da izvrši mirnu smjenu dominantne partije vlasti kao neizbježan element funkcionisanja i vitalnosti demokratije. Ali naravno kao i drugdje na Zapadnom Balkanu i u Crnoj Gori iskustvo je pokazalo da poslije autokratija koje su se obračunavale sa najprogresivnijim djelovima društva prostor mogu iskoristiti i oni koji nijesu progresivne političke snage i prijete temeljima građanske države. Činjenica da institucija Episkopskog savjeta, crkve čije je sjedište u drugoj državi, određuje mandatara pokazuje suštinski odnos prema Ustavu Crne Gore novog mandatara i koalicije koalicija. Ako se pritom zna da su u tom episkopskom savjetu sjede i neki propovjednici rata i razaranja bivše Jugoslavije otvara se očigledan prostor za očekivanje da promjene mogu biti povratak u zlu prošlost. Naravno, nova vlada imaće 100 dana da pokaže da li će obmanuti takav Episkopski savjet ili javnost, obećanjem o poštovanju temeljnih principe Ustava Crne Gore. Oba pravno-politički suprostavljena koncepta ne može ispoštovati“, naveo je Krivokapić.

Čitaj još:   NVO MI PODNIJELA INICIJATIVU: Traže ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti... (foto)

Na ovoj konferenciji usvojena je i PES Deklaracija o vladavini prava u pregovorima o višegodišnjem finansijskom okviru 2021-2027 kao ključnom dokumentu kojim se distribuiraju novčana sredstva za sanaciju krize nastale pandemijom Kovid-19.

Deklaracija Partije evropskih socijalista uvodi vladavinu prava kao ključni preduslov za dobijanje finansijske pomoći u odbrani osnovnih demokratskih principa i vrijednosti EU. Time se prioritet ostvarenja vladavine prava još jače pojačava za Crnu Goru i sve zemlje regiona.

izvor: CdM.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more