IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MONITORING POTVRDIO: MILO Đukanović bio i ostao glavna meta koncerna Vijesti … (foto)

Monitoring medijske prisutnosti najviših državnih funkcionera i svih partijskih lidera od prvog januara do 1. septembra ove godine, potvrdio je da medijski koncern Vijesti nastavlja sa negativnom kampanjom protiv predsjednika države Mila Đukanovića…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak…19.X. 2020…09: 54… MONITORING POTVRDIO: MILO Đukanović bio i ostao glavna meta koncerna Vijesti … (foto)

Vesna Šofranac

Nikako se drugačije, osim kampanjom, ne može objasniti podatak da je tokom prvih osam mjeseci ove godine na Portalu Vijesti, televiziji i ND Vijesti, o Đukanoviću plasirano čak 1.260 negativnih objava, a o 14 ostalih najviših državnih i partijskih funkcionera 1.226.

Ovo je pokazala analiza medijske scene u Crnoj Gori koju na mjesečnom nivou radi jedna renomirana agencija.

Njeni autori registruju i analiziraju podatke o zastupljenosti predsjednika države, najviših predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i predsjednika svih političkih partija u Crnoj Gori koj e imaju status parlamentarnih stranaka.

Bilježe se objave o 15 funkcionera, a na tom spisku, osim Đukanovića, su premijer i dva potpredsjednika Vlade, doskorašnji predsjednik parlamenta i dva potpredsjednika, te lideri Demokratskog fronta, Demokrata, SDP-a, SD-a, GP URA, BS-a, Demosa-a, albanskih partija…

O svima njima koncern Vijesti, tokom prvih osam mjeseci ove godine objavio je, da ponovimo, 1.226 negativnih informacija, a o Đukanoviću 1.260!

Tokom prošle godine, podsjetimo, o crnogorskom predsjedniku ovaj medijski koncern plasirao je nevjerovatnih 2.133 negativnih objava.

Ako se dodaju i najnoviji podaci za ovu godinu, ispada da je koncern Vijesti za 20 mjeseci prošle i ove godine u javnost pustio oko 3.400 ne gativnih objava o Đukanoviću ili koje se sa njim povezuju, odnosno precizno 3.393!

Autori analize konstatuju da ovi podaci jasno pokazuju da se iz mjeseca u mjesec o predsjedniku države stvara dominantno negativna slika u javnosti, izazivajući kod građana osjećaj, uvjerenje, da je Đukanović glavni krivac za sve probleme sa kojima se Crna Gora suočavala i suočava, otvoreno stajući na stranu svih koji su protiv crnogorskog predsjednika, od političara do kriminalaca optuženih za najteža krivična djela.

Da Vijesti vode agresivnu kampanju protiv Đukanovića, pokazuje i njihov odnos prema ostalim državnim funkcionerima i partijskim liderima.

Čitaj još:   UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ- SKLONITE DJECU OD TV: Pokazane jezive fotke klana Velje Nevolje! (foto i video)

Ako se pogledaju podaci o pozitivnim tekstovima tokom prvih osam mjeseci ove godine o Đukanoviću i svima ostalima koje prate autori analiza, koje se rade na mjesečnom novou, jasno se vidi da Vijesti gotovo prema svima imaju izbalansiran pristup osim prema predsjedniku države. Primjera radi, o premijeru Markoviću objavljeno je 539 negativnih, a 532 pozitivne objave, o doskorašnjem predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću bilo je 160 negativnih, a 155 pozitivnih objava. Zoran Pažin je recimo imao 58 negativnih, 52 pozitivne objave, a Milutin Simović 138 negativnih, a 133 pozitivne informacije.

Za Đukanovića je, od 1. januara do 1. septembra plasirana svega 341 pozitivna objava, a 1.260 negativnih.

Od partijskih lidera, ubjedljivo najviše pozitivnih informacija bilo je kod Draginje Vuksanović, doskorašnje predsjednice SDP 222, a onda slijede Aleksa Bečić 159, Dritan Abazović 136, Milan Knežević i Miodrag Lekić po 80 pozitivnih objava, Nebojša Medojević 77 pozitivnih objava, Andrija Mandić 68…

Kada je riječ o dosadašnjoj zakonodavnoj i aktuelnoj izvršnoj i vlasti, najviše pozitivnih objava imao je premijer Duško Marković, potom slijede Ivan Brajović, pa Milutin Simović…

Predsjednik Vlade takođe je bio veoma zastupljen u koncernu Vijesti, s tim što je najveći broj objava bio neutralnog karaktera.

Ono što je evidentno, kako navode autori analize, jeste da način vršenja negativnog novinarskog uticaja u slučaju Đukanovića, u koncernu Vijesti se ne mijenja. Konstantno su “prisutna podsjećanja, negativne fotografije, ukazivanja na pojedinosti više puta plasirane i objavljivanje kolumni urednika, novinara ili vlasnika Vijesti”.

Autori objašnjavaju da je pri izradi analize medijskog prisustva korišten metod određivanja „opšteg utiska koji podrazumijeva „krovnu” ocjenu za kompletnu objavu, a u odnosu na posmatranog subjekta.

Pri određivanju ukupnog utiska u obzir se uzima broj informacija različite konotacije (tona), njihova pozicija, dužina trajanja/ prostor i vidljivost.

Posmatrači se, poštujući unaprijed postavljene kriterijume, stavljaju u poziciju prosječnog konzumenta informacije (čitaoca) i ocjenjuju kakav utisak objava ima u odnosu na posmatranog subjekta”.

Kada je riječ o predsjedniku države, nema nikave dileme koncern Vijesti je upotrijebio kompletnu mašineriju da Đukanovića predstavi što negativnije.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Autom, naletio na biciklistu, povređen dječak... (foto)

U svim izvještajima agencije od 1. januara 2019. do 1. septembra 2020. slika o Đukanoviću je dominantno negativna. Istraživačko novinarstvo kojim se Vijesti predstavljaju crnogorskoj i međunarodnoj javnosti isključivo se bazira na kampanji protiv predsjednika Đukanovića, po ugledu na kampanju koja se protiv njega kontinuirano vodi u srpskim medijima.

SKOK NEGATIVNIH OBJAVA U AVGUSTU

TV Vijesti, ND Vijesti i Portal Vijesti u periodu od 1. do 31. avgusta 2020. godine plasirali su 370 medijskih objava u kojima je uočeno prisustvo informacija koje ukazuju na Đukanovića. Radi se o pominjanjima Đukanovića bilo kao predsjednika države, bivšeg funkcionera (Vlada) ili pojedinca. Na dnevnom nivou informacije o Đukanoviću u avgustu bile su prisutne u oko 12 medijskih objava, tako da se može reći da je Đukanović kroz ova tri medija ostvario izraženo medijsko prisustvo. Naime, u odnosu na jul mjesec, publicitet Đukanovića povećan je za čak 157 medijskih objava”, navodi se u izvještaju za avgust ove godine…

Izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more