IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović negirao tvrdnje Nacionala o umješanosti u ubistvo Pukanića… (foto)

Kabinet predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića negira navode Nacionala o njegovoj umiješnosti u ubistvo Iva Pukanića…

PODGORICA:Regija, Zanimljivost, vijesti, srijeda…28. X 2020… 11: 39… MILO Đukanović negirao tvrdnje Nacionala o umješanosti u ubistvo Pukanića… (foto)

Na naslovnoj strani Nacionala danas, 27. oktobra objavljeno da taj magazin „posjeduje snimak telefonskog razgovora“ u kojem je jedan od pripadnika srpskog podzemlja Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, tvrdi da je i Đukanović umiješan u ubistvo Pukanića…

„Ta neistina predstavlja reciklažu laži koja je još os prije osam godina lansirana odmah nakon toga demantovana svih aktera te konstrukcije pa i od samog Sretena Jocića, a u Srbiji u međuvremenu pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo vlasnika ‘Nacionala'”, navodi se u reagovanju Đukanovićevog kabineta.

Dodaje se da pritisci tadašnjeg policijskog rukovodstva Srbije, u vrijeme vlasti Borisa Tadića, da Jocić, lažno optuži Đukanovića, kako bi se na taj način diskreditovala Crna Gora i njeno rukovodstvo, nisu dali željeni učinak.

„Tada su raskrinkani kao jedan od brojnih metoda u samom pokušaju kriminalizacije Mila Đukanovića, koji razni obavještajno – medijskih centri, sprovode duže od 20 godina. Jedan od takvih pokušaja bila je i “Duvanska afera”, koja je i sudski verifikovana kao podmetačina, dok su svi akteri u tom procesu, pred italijanskim sudovima, pravosnažno oslobođeni svih optužbi“, ističe se u reagovanju.

Ocjenjuje se da je činjenica da „Nacional”, koji je bio glavno oruđe, u lažnoj „duvanskoj kampanji”, u susret godišnjici ubistva osnivača ovog lista, reciklira senzacionalistički obrađenu laž iz 2012. godine.

Čitaj još:   Damir Šehović: Pozivamo Vladu na dijalog, sudbina 600 porodica važnija od politike... (foto)

„To smatramo očajničkim pokušajem dizanja tiraža i nuđenja svojih usluga onim centrima koji Crnu Goru i dalje doživljavaju kao svoju metu”, kaže se u reagovanju Službe za informisanje Đukanovića…

Ivo Pukanić i Niko Franjić, direktor „Nacionalovog“ marketinga ubijeni su podmetnutom eksplozivnom napravom u dvorištu „Nacionala“ 2008.godine.

U Hrvatskoj je, za ubistvo Pukanića, izrečena pravosnažna presuda, ali je i ostalo nepoznato ko je naručilac. Robertu Mataniću koji je prvo osuđen kao organizator grupe, Vrhovni sud Hrvatske je 2014. godine potvrdio 33 godine zatvorske kazne. Njegovom rođaku Luki Mataniću, za pomaganje je kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija.

Osnovna teza tekstova objavljivanih od 2001. je da su Milo Đukanović, Zoran Đinđić i Stanko Subotić bili dio „duvanske mafije“ koja je krijumčarila cigarete i na tome zaradila enorman novac. Na osnovu tekstova u Italiji je pokrenuta istraga koja je rezultirala oslobađajućim odlukama.

2009. godine sud je odustao od istrage protiv tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Godinu kasnije oslobodio optužbi Miroslava Ivaniševića, nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Crne Gore, 2013. i srpskog državljanina Stanka Subotića.

Isti sud je januara 2019. oslobodio i preostale optužene te crnogorske državljane Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Pešić-Jeknić i srpskog državljanina Andriju Draškovića od optužbi za šverc duvana i mafijaško udruživanje. Sud u Bariju odlučio je da neće biti nastavljen postupak protiv Branislava Brana Mićunovića zbog nastupanja zastare.

Čitaj još:   GORI TRŽNI CENTAR, 200 vatrogasaca gasi požar... (video)

izvor Nacional.hr / Slobodna Evropa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more