IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREMINUO AMFILOHIJE… (foto i video)

Amfilohije preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u PODGORICI…

PODGORICA: Region, Zanimljivost, Putovanja, vijesti, petak…30. X 2020…09: 39… PREMINUO AMFILOHIJE… (foto i video)

Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan koronavirus, kada je i primljen u KCCG.

Njegovo zdravstveno stanje međuvremenu popravilo, 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na koronavirus.

Međutim, situacija se naglo pogoršala juče, kada je primijećeno otežano disanje.

Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore, i to dr Jelena Borovinić Bojović, kasno sinoć je pojasnila da je do naglog pogoršanja Amfilovijevog zdravlja došlo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posljedice obostrane i to difuzne razorne upale pluća uzrokovane koronavirusom, kao i posljedicom dugotrajne oksigene terapije.

Prethodno je iz bolnice saopšteno da je potom “postavljen na mod invazivne ventilacije”.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svjetovno ime mu je bilo Risto.

Budući mitropolit je proveo detinjstvo u patrijarhalnoj porodici. Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu i to u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Poslije završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavio je u Bernu kao i Rimu, gdje je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965) godine Odatle odlazi u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gdje boravi sedam godina i gdje prima angelski obraz i sveštenički čin.

Čitaj još:   ONI BI CRNU GORU BEZ CRNOGORACA

Poslije godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora prvo na Pravoslavni institut Sv. Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Sv. Jovana Bogoslova u samom Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave.

U dva mandata bio je i dekan fakulteta….

Doktorat honoris causa Moskovske duhovne akademije primio je 2003. godine, Instituta teologije Beloruskog državnog univerziteta u Minsku 2008. godine, Pravoslavnog teološkog instituta Sv. Sergija u Parizu 2012. i Sankt-peterburške duhovne akademije 2014. godine.

Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Ruske Federacije 2001. godine odlikovan je i Ordenom Lomonosova, mu je uručen na svečanosti u Kremlju u prisustvu oko 4.000 uglednih zvanica. Za počasnog prvog člana Slovenske akademije književnosti i umjetnosti izabran je 2015. godine.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski jezik. Koristio je u naučnom radu starogrčki, latinski i crkvenoslovenski, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Čitaj još:   CRNA GORA NE SPAVA: ZNAČI LI DA JE MANDATAR''PRELEŽAO''VIRUS?

O svim drugim detaljima a i sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more