IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZMIR: Novi jači zemljotres u jutarnjim satima… (foto i video)

Jutros se osjetio novi jači zemljotres u gradu Izmiru, javio nam je reporter regionalnog portala iBalkan.net koja se nalazio na licu mjestu i događa u gradu koji je centar najmnogoljudnijem dijelu Turske u Egejskoj oblasti…

IZMIR: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivost, Putovanja, vijesti, subota…31. X 2020…09:59… IZMIR: Novi jači zemljotres u jutarnjim satima… (foto i video)

Jutros u 08:31 sati zabilježen još jedan zemljotres jačine 5 stepeni, u vodama Seferihisara, na udaljenosti od 17,25 kilometara. Zemljotres je zabilježen na dubini od 7,33 kilometra.

Navodi se kako je nakon jučerašnjeg zemljotresa od 6,6 stepeni po Richteru, sa epicentrom u Egejskom moru, uslijedilo 277 podrhtavanja tla, od toga 25 su jačine iznad četiri stepena…

U snažnom zemljotresu koji je pogodio tursku egejsku obalu i sjeverni dio grčkog ostrva Samos stradalo je najmanje 25 ljudi, više od 800 je povrijeđeno, a spasilački timovi jutros nastavljaju da kopaju kroz betonske blokove i ruševine zgrada u potrazi za preživjeli.

Zemljotres je zatresao jučer popodne, rušeći zgrade i to u trećem najvećem turskom gradu, izazivajući mali cunami u kvartu Seferihsar i na ostrvu Samosu. Poslije glavnog udara uslijedilo je stotine naknadnih potresa. 

Čitaj još:   Vic dana Mujo i kasni dolazci kući...

Ministar okoline i urbanizma Murat Kurum izjavio je kako su radovi na traganju i spašavanju započeti u ukupno 17 zgrada, od čega su u osam okončani. U devet zgrada potraga se nastavlja.

“Naše aktivnosti traganja i spašavanja nastavljamo s 3.999 ljudi i 475 vozila. Nema nikakvih nedostataka u opremi i ekipama”, rekao je Kurum.

Dodao je kako su AFAD i Crveni polumjesec obezbijedili 3.000 šatora u regiju za porodice pogođene zemljotresom…

“Uz šatore obezbijeđeno je 10.000 kreveta i 20.000 deka poslano je u regiju. Također, i mobline kuhinje za 56.300 osoba”, naveo je Kurum.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 25 osoba je poginulo, a 804 su povrijeđene nakon što je zemljotres jačine 6,6 stepeni u petak pogodio je turski milionski grad Izmir

Rano jutros posmatrači su uzvikivali radosti kada su spasioci sami izvukli jednu tinejdžerku iz srušene osmospratne stambene zgrade. Prijatelji kao i rođaci stajali su ispred zgrade da čuju vijesti o svojima koji su još zarobljeni u ruševinama, uključujući zaposlene u stomatološkoj ambulanti koja se nalazila u prizemlju…

izvor iBalkan.net / agencije aa

Čitaj još:   BOMBAŠKI NAPAD U BUDVI: Eksplodirala bomba, postavljena pored bankomata... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more