Početna

VUČIĆ bira novog MITROPOLITA crnogorsko- primorskog– šestog po redu … (foto)

Sinod SPC u Beogradu juče je imenovao episkopa budimljansko-nikšićkoga Joanikija Mićovića (61) za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske. Prema Ustavu SPC, „upražnjenom eparhijom upravlja administrator”.

Ostaje da se vidi koga će postaviti za budućega mitropolita. Do tada u Eparhiji crnogorsko-primorskoj SPC administrator ne može započinjati nikakav posao koji bi se ticao eparhijske organizacije, niti se mogu izvoditi kakve važne promjene u poslovima koji su započeti za vrijeme upravljanja Amfilohija Radovića.

Joanikije Mićović je imenovan za administratora, iako je Amfilohije imao svoga pomoćnika – vikara, titularnoga episkopa dioklijskoga Metodija Ostojića (44). On nije rođen u Crnoj Gori, nego u Sarajevu, očevim porijeklom je iz Crne Gore. Ostojić se u posljednje vrijeme rijetko pojavljuje u javnosti.

Osim Mićovića, još su dvojica arhijereja SPC rođena u Crnoj Gori: episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo Bojović (Podgorica, 1969) i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije Rađenović (Cetinje, 1976).

Kriterijum po mjestu rođenja ne mora biti odlučujući. Iz Beograda su, na primjer, 1947. za mitropolita crnogorsko-primorskoga postavili dotadašnjega vikarnoga episkopa moravičkoga Arsenija Bradvarevića, rodom iz Banatske Palanke!

Ne postoji ni neki precizan rok za izbor nasljednika Amfilohija. Ustav SPC navodi: „Izbor arhijereja upražnjene eparhije ima se izvršiti u roku predviđenom kanonima”. Te odredbe se mogu rastegljivo tumačiti. Izbor može biti odložen i nekoliko godina, ali ne u nedogled.

Uostalom, ne mora biti imenovan ni neko od sadašnjih srpskih arhijereja, nego Patrijaršija Srbije može rukopoložiti neko za javnost novo lice za episkopa, proizvesti ga u mitropolita i postaviti na Cetinje.

Na primjer, Tomo Dajković, prethodno mirski sveštenik, paroh – imao je porodicu, đecu – po upokojenju supruge je radio kao administrativac (upravitelj) Patrijaršije.U njegovoj 66-oj godini su ga iz vrha SPC za par neđelja zamonašili – dobio je ime Danilo, rukopoložili i 1961. postavili za mitropolita crnogorsko-primorskoga!

Da bi se izabrao novi mitropolit potrebno je da se sastane i o tome odlučuje Arhijerejski sabor SPC. Po pravilu, taj Sabor se okuplja barem jednom godišnje, obično u proljeće. Ove godine, navodno zbog pandemije, još se nije sa sastao.

Unutar episkopata SPC postoje klanovi, oštro sukobljeni, ponajviše u odnosu prema Aleksandru Vučiću. Ali, najveću podršku ima frakcija patrijarha Irineja Gavrilovića, koja je lojalna Vučiću. Amfilohije je bio nezvanični predvodnik manjinske, antivučićevske frakcije. Na temelju ubjedljive kontrole episkopata, nije teško zaključiti da će novoga mitropolita SPC na Cetinju posredno izabrati upravo – Vučić…

Piše: Vladimir Jovanović

izvor: antena M

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ZLATKO Lagumdžija: Usaglašen konačni tekst rezolucije, nećemo stati… (foto)

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama kazao da se došlo do kvalitetnijeg "upeglanog" teksta... Ambasador Bosne…

2 sata ago

DRAGAN Bursać: Ruski ambasador u UN- u, prijeti Bosni i Hercegovini sukobima… (foto)

O kakvom ‘novom sukobu’ govori ruski ambasador Nebenzja? Ko bi taj sukob započeo, ko bi…

3 sata ago

MIODRAG Vlahović: “Crnogorski” amandmani suštinski izmijenjeni, naši se uopšte nisu pitali… (foto)

''Crnogorski” amandmani su suštinski izmijenjeni. To je lako uporediti, kazao je diplomata i predsjednik Crnogorskog…

3 sata ago

MILAN Pipun Knežević i ANDRIJA Rajo Mandić zaprijetili MILOJKU Mikiju Spajiću blokadom rada Vlade i odmah ,,disciplinovali“ PES… (foto)

Premijer se uzalud opirao i pokušao da odgodi stavljanje rezolucije o Jasenovcu u skupštinsku proceduru,…

3 sata ago

DANAS ĆE BITI I VEDRO I OBLAČNO: Tokom vikenda sunčano, početkom naredne sedmice nagli preokret… (foto, video)

Do kraja mjeseca bit će promjenljivo vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.. SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti,…

4 sata ago

Dnevni horoskop za 19. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan u…

14 sati ago

This website uses cookies.