IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dr Nestorović ŠOKIRAO sve o procjenama SMRTNOSTI korone i o TESTOVIMA… (foto i video)

Doktor i epidemiolog Branimir Nestorović otkrio je sve o virusu korona, kao i njegovoj smrtnosti, koje su kategorije najugroženije, kao i do kada će sve ovo trajati…

BEOGRAD: Regija, Recepti, Zanimljivost, vijesti, nedelja…01. Xl 2020: 20: 59.. Dr Nestorović ŠOKIRAO sve o procjenama SMRTNOSTI korone i TESTOVIMA … (foto i video)

Dr Nestorović u intervjuu za jedan regionalni portal i kaže da se sada zna da ovaj korona virus nije mnogo opasan za mlade.

“Mladi jako retko obolevaju. Ako obole, imaju blagu kliničku sliku. A da smrtnost je relativno mala. Oni kažu treba štiti rizične grupe. Znači, starije osobe i te koji su ugroženi. Zašto bismo štitili decu kada je rizik za dete da umre od korona virusa, kako su izračunali ovi sa Stenforda, kao da ga udari munja. Kada se prevede to u cifre, smrtnost kod mladih do 25 godina je 0,000002 odsto. To znači da je rizik da dvoje ljudi do 25 godina umre na 10 miliona, ako se inficira ovim virusom. Prema tome, nećemo da zaustavljamo život. To je radno sposobno stanovništvo, to su oni koji najveći deo posla obavljaju. Država treba da se fokusira na zaštitu onih iz rizičnih grupa”, rekao je on i dodaje:

“Znači, treba se fokusirati na grupe gde očekujemo da će se nešto dogoditi. Znamo da mladi pacijenti mogu da se leče kući. Na kraju, mi smo sve upale pluća oduvek lečili kod kuće. Time se rastereti zdravstveni sistem. A, inače, mnogo je teško povući granicu. Naročito sad kada je napravljena, kod samo jednog dela stanovništva, potpuna psihoza da je virus moguće neverovatno smrtonosan. Meni je neverovatno da posle 8 meseci epidemije da mi i dalje pričamo kako je virus nepoznat, što je besmisleno. Kako nepoznat, maltene sve znamo o njemu. Na dnevnoj bazi se prate sve njegove mutacije, sojevi koji se kreću”…

Čitaj još:   LJEKARI SLOŽNI a Dr Nestorović šokira sve redom: Korona izvršava samoubistvo... (foto)

Na pitanje da li je mutirao virus dr Nestorović odgovara:

“To je beznačajno. Nema veze da li je on mutirao. Virusi stalno mutiraju, to je prirodno. Nijedan virus nije smrtonosan za sve. Odnosno, ima jedan virus besnila. Samo u slučaju da te ujede besn pas, svi će se razboleti, svi i umreti. Svi ostali virusi, mi kažemo, uslovno su patogeni. On ide i traži osobu koja ima neku genetsku predispoziciju da se razboli od tog virusa. Ta osoba će se razboleti, za ostale je bezopasan. Kako se on širi, jednog momenta će da će potroši te svoje ciljne grupe, pa će mutirati da bi se prilagodio ciljnoj grupi. Dosta je prosto. I većina virusa tokom tih mutacija, gubi na virulenciji, na snazi, ne dobijaju na snazi. Retko se dešava, skoro nikad. Onda nekog svog momenta virus oslabi, broj osetljivih osoba padne i epidemija prestane i postane sporadični slučaj”.

“Cela ideja o testiranju je previše čudna. To nigde ne piše. Ni u jednoj knjzi, ni u jednoj preporuci. Na početku, kada je epidemija, vi možete da jurite te kontakte i da ih testirate da sprečite širenje virusa. Kada počne epidemija , kada počne veliki broj obolelih, to je besmisleno. Zna se da tada testiraju bolesni i oni koji su sa njima bili u kontaktu. Na početku je kriterijum za to testiranje bio 38 i preko 38 temperatura i teško disanje. To su kriterijumi za testiranje, piše na sajtu SZO. Proveravao sam pre neki dan, isto piše. I možeš naravno ako je rizična grupa kao što je dom za stare, da bi se samo i sprečili prenošenje, da izoluješ ljude”.

Čitaj još:   HABIB: Na udaru, zbog komentara o ženama u boksu...

“Osmi je mesec epidemije. Kada pogledate zemlje koje bile zaključane, zemlje koje nisu bile zaključane, zemlje koje su mnogo testirale, nisu testirale, nema neke velike razlike. Dođe na isto jer epidemija mora da istera svoje. Dokle? Dok ne dođemo do 60 odsto kolektivnog imuniteta”.

Izvor: Telegraf.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more