IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović traži energičniju primjenu epidemioloških mjera… (foto i video)

Energičnijom akcijom uraditi sve da se zaštiti zdravlje građana… Crnogorski predsjednik Milo Đukanović sastao se sa svim članovima tima Nacionalnog koordinacionog tijela zarazne bolesti (NKT) zatražio energičniju aktivnost državnih organa i zdravstvenog sistema na zaštiti zdravlja građana prvo od korona virusa.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivost, vijesti, utorak…03. 11. 2020…21: 53… MILO Đukanović traži energičniju primjenu epidemioloških mjera… (foto i video)

MILO Đukanović imajući u vidu ozbiljnost aktuelne situacije, koja poprima zabrinjavajuće razmjere, kao i da ključni izazovi tek slijede, izuzetno je važno da svi povratimo visok nivo discipline i time sačuvamo svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini.

Treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema i kao energičnijom akcijom uraditi sve da se u najvećoj mjeri zaštiti zdravlje građana Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na sastanku sa predsjednikom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem, onda ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, šefom medicinskog kriznog štaba Nerminom Abdićem i direktorom Instituta za javno zdravlje Bobanom Mugošom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, oni su, uz zahvalnost na inicijativi za organizovanje sastanka, informisali predsjednika o veoma složenoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom i mjerama koje NKT u kontinuitetu sprovodi.

“Zahvalili su predsjedniku na snažnoj podršci od početka COVID epidemije u Crnoj Gori, posebno na njegovom angažovanju na domaćem i međunarodnom planu za nabavku i donaciju vrijedne opreme, ističući da aktuelna situacija predstavlja ozbiljan izazov na koji zdravstveni sistem u ovom trenutku zahvaljujući dobroj organizovanosti pruža adekvatan odgovor”, navode u Đukanovićevom kabinetu.

Nedisciplinovanost doprinosi nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji

Istovremeno, ocijenili su da nedisciplinovan i neodgovoran odnos dijela javnosti doprinosi nepovoljnoj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji u Crnoj Gori.

Čitaj još:   Milu Đukanoviću stižu čestitke evropskih i svjetskih zvaničnika povodom Dana državnosti... (foto + video)

“Pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze i odgovoran odnos građana koji smo imali tokom prvog talasa potvrda su da imamo kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana”, ocijenili su u koordinacionom tijelu i dodali da je, nakon toga, nepoštovanje preporuka i mjera o ozbiljnosti ovog globalnog izazova doprinijelo usložnjavanju epidemiološke situacije, kakva je danas.

Imajući u vidu realnu opasnost od još intenzivnijeg širenja epidemije, čemu svjedoče i nedavni događaji u našoj državi, ukazali su na potrebu rigoroznije primjene i poštovanje svih donešenih mjera jer je to jedini način zaustavljanja širenja epidemije.

Đukanović je izrazio poštovanje za aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela, uz ocjenu da smo tokom prvog talasa korona virusa pokazali uspješnost u funkcionisanju sistema i podsjetio na vrlo disciplinovan odnos građana koji su tada odgovornim ponašanjem doprinijeli da Crna Gora bude poslednja evropska država u kojoj se pojavio korona virus i prva korona free destinacija.

“Zajedničkom sinergijom i energičnom akcijom u primjeni i poštovanju mjera, možemo prevazići aktuelnu epidemiološku situaciju i sačuvati zdravlje i živote svih naših građana”, kazao je predsjednik.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno pronaći pristup primjene održivih i efikasnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, bez obzira na nivo restriktivnosti, imajući u vidu tendenciju širenja i nove masovne klastere zaraze uzrokovane događajima i okupljanjima visokog rizika.

“Đukanović je u tome prepoznao ključni odgovor, ocjenjujući da NKT radi u punom mandatu uprkos činjenici da je aktuelna Vlada u tehničkom kapacitetu, te da stoga ima i posebnu dužnost prema crnogorskim građanima”, naglašavaju u kabinetu predsjednika.

Zdravstveni sistem za sada može odgovoriti aktuelnoj situaciji

Dodatno je konstatovana potreba konzistentnog pristupa u primjeni mjera u svim oblastima, pri čemu se za njihovu održivost treba primarno voditi zdravstveno epidemiološkim, a zatim i ne manje važnim socio-ekonomskim razlozima.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ: Velika pobjeda za američki narod i demokratski svijet

“Članovi NKT su upoznali predsjednika i sa trenutnim stanjem sa kojim se i raspolaže zdravstveni sistem kad je pitanje spremnost bolničkih kapaciteta za prijem Covid pacijenata, zaštitne opreme, medicinskog materijala, broja respiratora i ocijenili da se, za sada, u cjelosti može odgovoriti aktuelnoj situaciji”, zaključuje se u saopštenju…

Izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more