IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZBORI U SAD: Bajden na korak do pobjede… (foto i video)

Pobjednik predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i još nije poznat, ali prema projekcijama vodećih svjetskih medija demokratski kandidat Džo Bajden u prednosti nad aktuelnim predsjednikom, Donaldom Trampom…

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivost, Putovanja, vijesti, četvrtak… 05.11.2020…09: 25… IZBORI U SAD: Bajden na korak do pobjede… (foto i video)

Najveća borba se vodi u Džordžiji, u kojoj Tramp mora da pobijedi kako bi osvojio drugi mandat, kao i u Pensilvaniji, gdje je, prema posljednjim projekcijama, u vođstvu.

Bajden je proglasio pobjedu u Mičigenu, što bi značilo da je osvojio dvije trećine “plavog zida”, a ako zadrži prednost u Nevadi i Arizoni, imao bi dovoljno elektorskih glasova da postane 46. predsjednik SAD.

Bajden se nada pobjedi i u Pensilvaniji, gdje još nisu prebrojane hiljade glasova pristiglih poštom, za koje se očekuje da će mu pripasti, prenosi CNN.

Tramp je najavio pravne postupke kako bi zaustavio prebrojavanje glasova u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Trampov advokat Rudi Ðulijani saopštio je da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi, tvrdeći da tamo demokrate hoće da “pokradu” izbore i da je u toku “velika prevara”.

Čitaj još:   IZGLEDA, MILE PRIPREMA TEREN ZA BIJEG: Ide na noge Putinu, BESRAMNO podilazi predsjedniku Rusije…

Prema projekciji CNN-a, Bajden trenutno ima 253 elektorska glasa, a Tramp 213, od 270 koliko je potrebno za pobedu jednog od kandidata.

Trampova kampanja podnela tužbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji zbog prebrojavanja glasova.

Kako se ocjenjuje, situacija prvou Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Sjevernoj Karolini i Pensilvaniji je suviše tijesna da bi se moglo procijeniti ko će odnijeti više glasova u tim državama.

Bajedn je u kratkom obraćanju rekao da je “na putu” da osvoji 270 elektorskih glasova, ali da neće da proglasi pobjedu dok prebrojavanje u ključnim državama ne bude okončano.

Bajedn, koji je osvojio najmanje 71,2 miliona glasova, što je najviše u istoriji SAD, rekao je da je ohrabren ogromnom izlaznošću.

Kako navodi BBC pozivajući se na US Election Project, izlaznost je bila 66,9 odsto, što je najviše u poslednjih 120 godina.

Tramp se u srijedu nije obraćao javnosti, ali je objavio niz tvitova u kojima je osporavao regularnost izbornog procesa…

Izvor agencije

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 24. oktobar 2019.godine
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more