IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZATVARAJU SE KAFIĆI U 4 GRADA CRNE GORE ZBOG KORONE: Zabranjena okupljanja i u stanovima… (foto)

STROŽIJ E MJERE: Zatvaraju se škole i kafići u PG, CT, BD, UL…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivost, Putovanja, vijesti, četvrtak… 05.11.20 20… 08 :55… ZATVARAJU SE KAFIĆI U 4 GRADA CRNE GORE ZBOG KORONE: Zabranjena okupljanja i u stanovima… (foto)

Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, a i tokom narednih 14 dana doći će do implementacije strožih mjera u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju, saopšteno je iz Instituta za Javno zdravlje.

Ove četiri opštine prešle su danas u grupu tri, odnosno tim opštinama se zatvaraju škole i ugostiteljski objekti, a zabranjena su i okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi svih zajedničkih porodičnog domaćinstva.

Eksponencijalni rast broja novooboljelih koji je a i stigao kao posljedica nepoštovanja mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, zbog je toga zahtijevao je da Institut za javno zdravlje danas izvrši raniju procjenu vrijednosti stopa kumulativne incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine). 

Metodologijom koja podrazumijeva “sistem semafora”, predviđeno je, kako su naveli iz IJZ-a, da će stope incidencije i listu opština utvrđivati Institut na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-dnevnom periodu.

“Važno je istaći da je ostavljena metodološka mogućnost da se procjena vrši i ranije, posebno kada obolijevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori,” naveli su iz IJZ-a.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 16. januar 2021. godine

Ranija procjena vrijednosti stopa kumulativne incidencije uzela je u obzir sve slučajeve infekcije registrovane u periodu između 21. oktobra u 00:00 časova zaključno sa 3. novembrom u ponoć, saopšteno je iz Instituta.

Samim tim, zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, tokom narednih 14 dana doći će do implementacije strožih mjera u sljedećim opštinama:

1.Podgorica: prelazi u grupu 3
2.Cetinje: prelazi u grupu 3
3.Budva: prelazi u grupu 3
4.Ulcinj: prelazi u grupu 3

5.Bar: prelazi u grupu 2
6.Berane: prelazi u grupu 2
7.Nikšić: prelazi u grupu 2
8.Mojkovac: prelazi u grupu 2
9.Kotor: prelazi u grupu 2
10.Bijelo Polje: prelazi u grupu 2
11.Pljevlja: prelazi u grupu 2
12.Andrijevica: prelazi u grupu 2

S primjenom mjera će se započeti u petak, 6. novembra, u ponoć, a sve je to i implementacija ne treba biti kraća od 14 dana.

“Kako bi se održao ritam praćenja situacije na terenu i pratio efekat implementacije mjera,Institut će nastaviti sa redovnim objavljivanjem 14-dnevnih opštinskih stopa incidencije subotom prije podne. Nova će se procjena biti izvršena u subotu, 7. novembra, nakon čega ćemo svim obavijestiti javnost o daljim koracima”, naveli su u saopštenju. 

Institut za javno zdravlje, kako su naveli, predlaže mjere koje su najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja.

“Izuzetno smo svjesni i ostalih implikacija koje mjere mogu imati po naše društvo, ali ne treba zaboraviti da je njihova primjena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što su zvanične preporuke svih ovih mjeseci”, zaključili su u IJZ-u…

Čitaj još:   Ispovijest voditeljke: Dušica o teškom periodu i povratku na male ekrane! (foto)

izvor rtcg.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more