IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAKO JE DŽO BAJDEN UPOZNAO JOSIPA BROZA TITA: Pismo iz 1979. godine… (foto i video)

Bajden krajem sedamdesetih posjetio SFR Jugoslaviju kako bi prisustvovao sahrani istaknutog jugoslavenskog komuniste Edvarda Kardelja…

VAŠINGTON: Svijet, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 08.11. 2020…09 : 18… KAKO JE DŽO BAJDEN UPOZNAO JOSIPA BROZA TITA: Pismo iz 1979. godine… (foto i video)

Predsjednički kandidat demokrata Džo Bajden izabran je 1973. godine za senatora savezne države Delaver te je u Senatu ubrzo postao član Odbora za vanjsku politiku.

U tom svojstvu je 37-godišnji Biden krajem sedamdesetih posjetio SFR Jugoslaviju kako bi prisustvovao sahrama istaknutog jugoslavenskog komuniste Edvarda Kardelja.

Džo Bajden je tim povodom 1979. uputio i pismo predsjedniku Josipu Brozu Titu, piše Hayat…

“Dragi gospodine predsjedniče, želim Vam još jednom zahvaliti ida kao član američke delegacije vaše velikodušno gostoprimstvo tokom moje nedavne posjete Jugoslaviji u povodu ceremonija posvećenih tužnoj smrti i Edvarda Kardelja. Bilo je lijepo od Vas što ste me primili, te ja sam a i uživao u našoj razmjeni stavova. Nadam se da ću opet moći posjetiti vašu lijepu zanimljivu zemlju u nekoj sretnijoj prilici”, napisao je Biden u svom pismu Titu.

alt

Tito je, pak, u pismu naslovljen kao “Vaša ekselencija” i “maršal Josip Broz Tito”.

Čitaj još:   BAR- KRAJ DRAME: OVO JE Trenutak kada se Edin Begzić predao policiji... (foto, video)

Činjenica da je Džo Bajiden 1979. godine posjetio Jugoslaviju i upoznao Tita pokazuje da je njegov interes za regiju dug decenijama te da bi, ako bude da je izabran, Bajiden bio američki predsjednik koji dobro poznaje Balkan…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more