IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SONJA BISERKO: Negiranje crnogorstva utvrdiće identitet Crnogoraca… (foto)

Negiranje crnogorstva i crnogorske države samo će konsolidovati identitet Crnogoraca, kaža predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 08.11. 2020…09:08..SONJA BISERKO: Negiranje crnogorstva utvrdiće identitet Crnogoraca …

SONJA BISERKO ističe da Beograd i dalje nije svjestan da svojom politikom ubrzao učvršćivanje svih identiteta u regionu.

“Poslije Srebrenice, nikada se više ni jedan Bošnjak neće izjašnjavati kao Srbin ili Hrvat. Bošnjački identitet definitivno prvo je zaokružen srebreničkim genocidom. Isto je i sa Crnom Gorom: bez obzira na fluidnost crnogorskog identiteta, negiranje crnogorstva i crnogorske države samo će konsolidovati identitet Crnogoraca. Nažalost, cijenu politike Beograda platiće Srbi u Crnoj Gori, kao što je plaćaju Srbi u Hrvatskoj, na Kosovu, donekle i u Bosni”, navodi Biserko.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji za Pobjedu kaže i da je sahrana mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija van svake sumnje bila mnogo više od političkog skupa.

Čitaj još:   Tramp i Putin, ignorišu jedan drugog na samitu G20... (foto, video)

„Osim što je po formi bio duboko arhaičan, a zbog korone i opasan, taj skup je bio repriza antibirokratske revolucije iz 1989. godine“, tvrdi Biserko.

Sve to ukazuje na činjenicu da se Srbija nije pomjerila sa svoje pozicije iz vremena Slobodana Miloševića da, kako navodi Biserko, svu svoju političku energiju ulaže u projekat koji Srbiju sve dublje vuče u nesporazum sa svim okruženjem.

“Vrijeme je pokazalo, ne samo sada, da je ideja „svi Srbi u istoj državi“ završavala istorijskom katastrofom. Uprkos tome, i da se sve u nekim beogradskim medijima, poput emisije „Ćirilica“, mogu se čuti mišljenja onih koji pripadaju akademskoj sferi da „još ništa nije gotovo“ i da „granice nijesu definitivne”, upozorava Biserko...

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more