IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSTAR: POTRAGA ZA UBICOM zločinca Marka Radića Make ubica stigao iz Liska parka… (foto i video)

Nezvanične informacije su da je u Mostaru ubijen osuđeni ratni zločinac to je Marko Maka Radić…

MOSTAR:BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 10.11.2020…13: 48 … MOSTAR: POTRAGA ZA UBICOM zločinca Marka Radića Make ubica stigao iz Liska parka… (foto i video)

U blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a u Mostaru, je predhodne večeri u 19 sati dogodila se pucnjava gdje je smrtno stradala jedna osoba.  

Ubica je pobjegao policija za njim traga,potvrdio je dežurni operativni MUP-a HNK za printane medije…

Na mjestu ubistva su jake policijske snage s dugim cijevima. Pripadnici su i krim policija obavljaju uviđaj.

Prema nezvaničnim informacijama koje je objavilo nekoliko portala, u Mostaru je ubijen osuđeni ratni zločinac Maro Maka Radić, a ubica je Josip Cvitanović.

On je 2011. godine pravosnažno na Sudu BiH osuđen na 21 god zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Prebačen je potom u Hrvatsku. Nakon odluke Županijskog suda Zagreb koji priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić je pušten na slobodu u decembru 2018. godine.

U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovjednika i to Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a diverzantske jedinice Ivan Stanić Ćićo, a kasnije i zapovjednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za taj dio područja Bijelog Polja uključujući i selo Vojno.

Čitaj još:   ČEŽNJA ZA MUBAREK NOĆI Lejletul- Kadr: Vrijeme u kojem se prima svaka iskrena dova... (foto, video)

Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice.

Prema navodima presude, Radić je učestvovao u formiranju zatvora, potom naredio nezakonito hapšenje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca i njihovo zatvaranje u objektima koji se nalaze u naselju Vojno.

Uzimajući u obzir njegovu poziciju, imao je ovlaštenja i dužnost da poboljša uslove u zatvoru, koji su, kako se u optužnici navodi, bili brutalni, barbarski i ponižavajući za zatočenike koji su držani bez osnovnih životnih potreba, u nehigijenskim uslovima i skučenom prostoru, podrvrgavani svakodnevnom premlaćivanju, mučenju, maltretiranju, ponižavanju psihičkom seksualnom zlostavljanju, živjeli u stalnom strahu za svoje živote, što je sve imalo a i za posljedicu smrt više zatočenika, dok su ostalim zatočenicima nanesene sve teške psihičke, emocionalne i fizičke povrede.

Učestvovao je u nezakonitom zatvaranju muškaraca, zatočenika i to iz Heliodroma, koji su dovođeni u Vojno na prinudni rad, držani i prvo u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uslovima u garaži i podrumu jedne kuće u Vojnom...

izvor agencije

Čitaj još:   PONOVO ŠAMAR DODIKU: Poruka iz Njemačke- njegova politička karijera je gotova do..." (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more