IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: DRAMATIČNO RASTE BROJ ZARAŽENIH -HOSPITALIZOVANO 28 PACIJENATA

Prema podacima do kojih smo došli broj primljenih pacijenata u novopazarskoj opštoj bolnici kod kojih je ustanovljeno prisustvo virusa Covid-19, u poslednja dva dana drastično je porastao. Prema tim podacima, broj pacijenata na infektivnom odeljenju Opšte Bolnice Novi Pazar je 19 dok je broj pacijenata u privremenoj kovid bolnici na grudnom odeljenju ove bolnice 9, što ukupno znači da je trenutno na bolničkom lečenju 28 kovid oboljelih pacijenata.

Podsjetimo u prethodnoj nedelji broj pacijenata nije prelazio broj od 12 pacijanta. Ove podatke je Kriznom štabu grada potvrdio Zavod za Javno Zdravlje Novi Pazar kao i Opšta Bolnica Novi Pazar I Regionalni Covid Centar.

Prema njihovim podacima na respiratorima se nalazi jedan pacijent dok su dva pacijenta prikačena za high flow aparate, nije bilo smrtnih slučejeva u protekla 24h. Iz novopazarskog zavoda su saopštili da je tokom jučerašnjeg dana urađeno 40 seroloških I isto toliko PCR testova, saopšteno je i da je juče urađeno 62 pregleda od čega su 32 bila kontrolna pregleda dok su 30 pregleda ljekari kovid ambilante pacijentima uradili prvi put.

Ovih dana građani putem društvenih mreža nameću pitanje da li su svi pacijenti koji su primljeni prethodnim danima na odjeljenjima u crvenoj zoni, trebali biti primljeni s obzirom da neki od primljenih pacijenata tvrde da su tamo iz drugih razloga a ne zato jeri m je potrebno bolničko lječenje.

Pacijentkinja koja je testirana kao kontakt osoba, bila je pozitivna na serološkom testu, nakon toga urađen joj je PCR test koji je takođe potvrdio prisustvo virusa covid-19. Ova pacijentkinja se trenutno nalazi na bolničkom liječenju, i iz bojazni da joj se ne bi nešto desilo ne smije da otkrije identitet, kaže da joj daju ujutru c vitamin i da više nema nikakav tretman niti da osjeća bilo kakve simtome.

Čitaj još:   BOMBA KOJA TOPI SALO SA STOMAKA: Za par dana skida po dva kilograma... (foto i video)

“PCR test je pozitivan, osjećam se dobro i nemam nikakve simptone trenutno ,u bolnici sam ostala jer su mi prijetili da će policija doći kući i smjestiti u bolnici. Da ne bi porodici pravila problene i djeci stres jer im je svakako teško palo što moram da ih ostavim pa sam pristala da dođem i ostanem.” Ona je rekla da nema neku posebnu terapiju, i da joj nije jasno zašto je u bolnici ” Nemam nikakvu terapiju sem dva tableta vitaminska ( vitamin C i vitsmin omega D) koja pijem ujutru.Nije mi jasno zbog čega sam ovdje kad sigurno ima nekih kome je više potrebna pomoć od strane doktora”, kaže pacijenkinja.

Iz novopazarskog zavoda za javno zdravlje negiraju ovakve navode i tvrde da se radi o standardnoj proceduri. Dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar za portal nova.rs kaže da se radi standardnoj proceduri i proceduri koja je uspostavljena za dobrobit pacijenata a nikako za neke druge svrhe.

“Mi moramo da pratimo stanje pacijenata, svako ko je pozitivan a nema simptome ide na kućno liječenje i određena mu je mjera kućne izolacije, kako ne bi bili u kontaktu sa ljudima koji nisu zaraženi. Mi na nedeljnom nivou ponavljamo testove, i vršimo provjeru zdravstvene slike kako bi imali uvid u stanje pacijenata, da li se ono pogoršava ili ne”, rekao je Šefadil.

Čitaj još:   CRNI DAN ZA NOVI PAZAR: Sedam pacijenata UMRLO od korone

izvor: sandzakdanas

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more