Zanimljivosti

Profesor Šahin o vakcini protiv korone: Želimo poštenu podjelu u svijetu…(foto i video)

Direktor BioNTecha Ugur Šahin, kompanije čiji tim stručnjaka stoji i to iza obećavajuće vakcine protiv koronavirusa, istakao u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kako želi poštenu podjelu vakcine u cijelom svijetu…

FRANKFURT: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 11.11.2020…09: 48 … Profesor Šahin o vakcini protiv korone: Želimo poštenu podjelu u svijetu … (foto i video)

Direktor BioNTecha Ugur Sahin, razgovoru za FAZ Šahin je pojasnio kako će funkcionisati postupak odobravanja BioNTechove vakcine protiv korone, ali i kada se mogu očekivati prve doze.

“Divno je što imamo tako pozitivne podatke iz treće faze kliničkog tog ispitivanja vakcine, ali odobrenje ili hitno odobrenje upotrebe vakcine je neophodan preduvjet da bismo mogli ljudima pružiti vakcinu. Isti se procesi odobravanja paralelno se odvijaju u SAD-u i Evropi. Već smo a i do sada predali velike količine dokumenata Evropskoj agenciji za sve lijekove (EMA) i vlasti su se već oglasile. U naredne dvije do tri sedmice planiramo im dostaviti i podatke o efikasnosti vakcine. EMA zahtijeva podatke u nešto drugačijem formatu od američkih vlasti”, kazao je to Šahin.

Koliko brzo će biti odobrena upotreba vakcine, Sahin kaže kako ovisi sve o tome “koja pitanja će biti otvorena”. Prema njegovim predviđanjima, i sama američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) bi mogla hitno odobriti upotrebu vakcine već sredinom decembra.

“Naš posao je da sada povećamo proizvodnju kako bismo mogli osigurati do 1,3 milijarde doza iduće godine. Za to je potrebno još puno ulaganja”, dodao je Sahin.

Direktor BioNTecha posebno je naglasio da je od velike važnosti osigurati poštenu raspodjelu vakcina.

“Pandemija je prisutna svuda u svijetu. U skladu s tim, trenutno se svi možemo samo fokusirati na ona mjesta gdje možemo dobiti dozvolu, a zatim tamo i dostaviti vakcine. Imamo razne ugovore sa SAD, onda i sa Engleskom, ali i Evropom i pojedinim drugim zemljama. Pokušat ćemo osigurati doze za različite regije svijeta. Sve će se to promijeniti u 2021. kada će se naš proizvodni kapacitet znatno povećati. SADA SE Očekuje da ćemo u prvoj polovini 2021. god moći isporučiti 200 miliona doza vakcina za Evropu i 100 miliona doza za SAD”, otkrio je Sahin.

Cijena ove vakcine će, kako kaže, varirati širom svijeta i bit će prilagođena ekonomskim standardima zemalja. Ipak, za određivanje cijene će biti PRVO presudna količina narudžbe. Na primjer, za narudžbu od 100 miliona doza cijena bi trebala biti nešto manja od 20 dolara po jednoj vakcini.

Kada je riječ o učinkovitosti vakcine, Šahin je rekao kako i nemaju potpune podatke o tome koliko će trajati njen zaštitni učinak. U ovom trenutku, kaže, nemaju razloga misliti da bi se antitijela mogla dramatično smanjiti u roku od godinu dana.

Šahin se u intervjuu osvrnuo i na vakcinaciju djece kazavši da trenutno s vlastima pregovaraju da li će se u početku vakcinisati najmlađa populacija. Kako kaže za djeci nije potrebno hitno vakcinisanje, postoje kao pojedinačni teški slučajevi za koje će biti potrebno osigurati prve doze.

Podsjetimo da je BioNTech vakcinu razvio u saradnji s tom američkom kompanijom Pfizer. Kako kaže Sahin, isticanje Pfizera u američkim je medijima to stvar patriotizma, ali i sam Pfizer neprestano naglašava da vakcina dolazi iz laboratorija BioNTecha. U svakom slučaju, i samo odobrenje vakcine će značiti transformaciju za nauku, zaključio je sad Ugur Šahin...

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

JAKOV Milatović i DRITAN Abazović najviše u oblacima i na nebesima: Ko je, koliko i gdje putovao Vladinim avionom prošle godine… (foto, video)

Danijela Đurović letjela devet puta, Milo Đukanović četiri, Andrija Mandić tri... MANS pozdravio odluku Vlade…

6 sati ago

Aleksandar ŠAPIĆ- Bahat i AROGANTAN: Razbio sugđaninu telefon, razgovor bio sve vrijeme na ivici fizičkog obračuna… (foto, video)

ALEKSANDAR Šapić se pojavio na konferenciji za novinare na kojoj je trebalo da govori o…

7 sati ago

Albanca izrešetali u glavu i grudi dok je pio kafu: Ubistvo šokiralo Evropu, iza svega se krije…? (foto, video)

Državljanin Albanije Agustin Kaza (44) upucan je u Belgiji dok je u kafiću sedio i…

7 sati ago

Dnevni horoskop za 11. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovan radoznao,…

7 sati ago

Težak poraz “lavova”: KO SE OVOME NADAO- Italija se poigravala sa Crnom Gorom, revanš čekamo uz minus od čak šest razlike… (foto, video)

S ovakvom igrom Svjetsko prvenstvo nije realnost: „Lavovi” na minus šest u Italiji... KONVESANO: Svijet,…

8 sati ago

KATNIĆ UPUTIO JOŠ JEDNO PISMO: Režiraju mi igru u kojoj ću navodno da napadnem obezbjeđenje… (foto, video)

Bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji već 25 dana štrajkuje glađu a od 6.…

9 sati ago

This website uses cookies.