IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PIŠITE PROPALO: Ništa od Vlade Crne Gore ovog mjeseca, razlog je i DRITAN… (foto)

Parlamentarna većina odbila zahtjev parlamentarne opozicije da se odgodi sjednica, došla bi u situaciju da ostane bez kvoruma i za izmjenu i dopunu Poslovnika što bi onemogućilo izglasavanje Vlade…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti vijesti, četvrtak, 12. 11. 2020… 19: 58 … PIŠITE PROPALO: Ništa od Vlade Crne Gore ovog mjeseca, razlog DRITAN … (foto)

Dogovor da se sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o sazivu nove vlade održi 2. decembra, dogovor je svih šefova klubova poslanika vlasti i opozicije, saopštio je predsjednik Kluba poslanika za “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović. 

Imajući, kako je rekao, u vidu da je javnost opterećena svim zlonamjernim konstrukcijama pojedinih adresa u vezi s odgađanjem sjednice Skupštine Crne Gore za 2. decembar, dužni su, kao politički subjekt koji se saglasio sa svim ostalim klubovima poslanika, radi objektivnog informisanja građana, prezentovati dodatna pojašnjenja.

– Parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore koja treba da izglasa novu Vladu, suočava se sa problemima usljed činjenice da je nekoliko poslanika zaraženo virusom Covid-19 i time spriječeno da prisustvuje sjednicama. A kako bi prevazišli nastali problem, Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore predložio je izmjene i dopune Poslovnika kojima se omogućava da se i elektronsko glasanje, dakle bez fizičkog prisustva…

Čitaj još:   MEDIJI IZ SRBIJE OPET LAŽU: „Crnogorsku“ verziju pjesme Čavoglave nijesu napravile „komite (video)

Da bi se usvojile neophodne izmjene Poslovnika, potreban je kvorum na sjednici na kojoj će se te izmjene i dopune izglasavati. Kako bi se a to je nekoliko poslanika parlamentarne većine onemogućeno da svi se prisustvuje, to se kvorum može obezbijediti jedino punim prisustvom parlamentarne opozicije…

Tako je prvobitno dogovoreno konsenzusom svih predsjednika poslaničkih klubova da se 23. novembra 2020. godine na Cetinju održi posebna sjednica na kojoj će se usvojiti neophodne izmjene i dopune Poslovnika, a potom 24. novembra održati sjednica na kojoj će se izabrati nova Vlada Crne Gore- sve naveo je Bogdanović.

U međuvremenu je, kako je dodao, parlamentarna opozicija zatražila da se sjednica na kojoj će izabrati Vlada, ne održava od 24. novembra do 1. decembra 2020. godine. 

Naknadno je utvrđeno da potreban rok kako izmjene i dopune Poslovnika koje se usvoje 23. novembra 2020. godine na Cetinju, objavile u “Službenom listu Crne Gore” tako stupile na snagu, što je preduslov za njihovu primjenu. Zato je u datim okolnostima kao dan održavanja sjednice izbor pune nove Vlade Crne Gore određen najraniji mogući, i to 2. decembar 2020. godine- a objašnjava Bogdanović.

Da je parlamentarna većina odbila zahtjev parlamentarne opozicije i za odgađanjem sjednice, došla bi u situaciju da ostane bez kvoruma za izmjenu i dopunu Poslovnika pa bi time u znatno dužem vremenskom periodu, a i virusom zaraženih nekoliko poslanika vlasti, onemogućila izglasavanje Vlade, kazao je Bogdanović...

izvor (SB)

Čitaj još:   BLAGDANI- STARI OBIČAJI Danas je Badnjak: Evo zašto se na ovaj dan kiti božićno drvce... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more