IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Amerikanaca 80 % priznaje Bajdena kao predsjednika, a 50% republikanaca, da je Džo pobjednik izbora… (foto i video)

Većina medija na osnovu vođstva u ključnim državama od 3. novembra sad kandidata demokrata proglasila je pobjednikom, pokazalo je istraživanje od strane Rojtersa…

VAŠINGTON: Svijet, vijesti, četvrtak,12.11.2020…23: 58… Amerikanaca 80 % priznaje Bajdena kao predsjednika, 50% republikanaca, da je Džo pobjednik izbora… (foto i video)

Bajden– kome je za pobjedu bilo potrebno 270 elektorskih glasova a osvojio je 279 glasova (do sada) u odnosu na 214 koliko je osvojio Donald Tramp.

Bajden je osvojio 76,3 miliona glasova ili 50,7 odsto glasova birača da Tramp 71,6 miliona odnosno 47,6 odsto.

Anketa Rojtersa i Ipsosa sprovedena je od subote– kada je Bajden pobjedio u Pensilvaniji i prešao granicu od 270 elektora– do utorka. Rezultati su sada pokazali da 79 odsto odraslih Amerikanaca vjeruje da je sad Bajden osvojio Bijelu kuću.

Sa druge strane, samo tri odsto ispitanika vjeruje da je Tramp pobjedinik od izbora s poičetka ovog mjeseca…

Trinaest odsto njih se još nije odlučilo, a pet odsto anketiranih ne zna i ko je sad pobjedio.

Rezultati su podjeljeni i po stranačkim linijama, a gotovo svaki demokrata i oko 60 odsto anketiranih republikanaca vjeruje da je Bajden pobjedio.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Muftija Dudić, od Vučića traži hitno rješavanje problema Islamske zajednice u Srbiji...

“Edison Researh”, koji sprovodi ankete za Rojters i druge medije, tako su u subotu objavili da je Bajden pobjedio na američkim izborima i to nakon što je povećao vođstvo nad Trampom u Pensilvaniji, jednoj a i od ključnih država.

Ipak, Tramp još nije priznao poraz i bez dokaza tvrdi da je bilo tu i masovne prevare na izborima.

Njegove trvdnje podržavaju i članovi Trampovog kabineta. Takođe, je i državni tužilac Vilijam Bar odobrio istragu na saveznom nivou o svim “značajnim” navodima o “nepravilnostima tokom glasanja”, dok je to i državni sekretar Majk Pompeo predvidio “nesmetan prelazak na i tu drugu Trampovu administraciju”.

Prema anketi, 70 odsto Amerikanaca, među kojima 83 odsto demokrata i 59 odsto republikanaca vjeruje svojim lokalnim izbornim organima da su svi i “pošteno radili svoj posao”.

Takođe, istraživanje je pokazalo kako 72 odsto ispitanika smatra da gubitnik mora priznati poraz, a 60 odsto vjeruje da će Tramp u januaru mirno uz tu njegovu naklonost predati vlast.

Anketa je obuhvatila 1363 ispitanika i sprovedena je širom Sjedinjenih Američkih Država...

izvor agencije

Čitaj još:   Irinej priziva sukobe u Crnoj Gori... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more