IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA Od korona virusa preselio na Ahiret prvi bh. premijer prof. dr. Hasan Muratović… (foto)

Na Klinici za infektivne bolesti KCUS- a jutros je od posljedica koronavirusa preminuo prof. dr. Hasan Muratović…

SARAJEVO: BiH, vijesti, subota, 14. 11 . 2020…11: 58… TUGA Od korona virusa preselio na Ahiret prvi bh. premijer prof. dr. Hasan Muratović… (foto)

Hasan Muratović je rođen 11. aprila 1940. u mjestu Čude kod Olova. 

Bio je rektor ali dugogodišnji profesor Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ministar u vladama za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i prvi poslijeratni premijer Vlade RBiH, potom je bio ambasador Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, član i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Bio je dugo godina konsultant Instituta organizaciju i ekonomiku Sarajevo, direktor Instituta za istraživanje i razvoj UPI Sarajevo ali i kao predsjednik konsultantske firme Deloitte za područje BiH.

Obavljao je nekoliko odgovornih menadžerskih funkcija u privredi ali i realizirao veliki broj projekata unapređenja poslovanja kao i kriznog menadžmenta.

Posljednjih godina je obavljao poslove konsultanta, profesora emeritusa i u Univerziteta u Sarajevu, a i radio je i kao povremeni predavač na nekoliko univerziteta.

Čitaj još:   PRIMIJETILI STE PROMJENE NA JEZIKU: Od ove BOLESTI možda bolujete! (foto)

Muratović je dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada…

Dobitnik je Ordena Predsjedništva Federativne Republike Jugoslavije sa srebrnim vijencem (1998), Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (1990), Ordena Reda Kneza Trpimira Republike Hrvatske (2002), Povelje Univerziteta u Sarajevu (1990 i 2002), Zlatne značke Famos, Plakete (Pape) loannes Paulus PP.II (1997), plaketa i zahvalnica velikog broja poduzeća, sportskih, obrazovnih i kulturnih društava i organizacija...

Izvor iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more