BiH

SDA ima najviše zastupnika u općinskim vijećima: NiP koliko i tri ostale članice četvorke… (foto i video)

Uz pobjedu Draška Stanivukovića na izborima gradonačelnika Banja Luke, najveća i najinspirativnija tema kojom se bave mediji, analitičari, stranački štabovi, međunarodni autoriteti u Bosni i Hercegovini…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 16.11. 2020…19: 08… SDA ima najviše zastupnika u općinskim vijećima: NiP koliko i tri ostale članice četvorke… (foto i video)

Pobjeda kandidata četiri ujedinjene opozicione stranke nadmetanju za sve načelnike općina (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Ilidža, Ilijaš) svakako je ozbiljno iznenađenje, ali teško da se može govoriti o “trijumfu civilizacije”, kako je to u postizbornoj euforiji kazao jedan od bivših visokih dužnosnika Strane demokratske akcije koji je nedavno priključio opozicionom bloku.

SDA je pobjednik izbora u Sarajevskom Kantonu i Bosni i Hercegovini kako je kazao njen predsjednik Bakir Izetbegović…

RASPORED DELEGATA U OPĆINSKIM SKUPŠTINAMA U KANTONU SARAJEVO

(Bez općine Trnovo)

Stranka demokratske akcije- 76 zastupnika…

Narod i pravda- 66 zastupnika…

SDP BiH- 23 zastupnika…

Naša stranka- 23 zastupnika…

Platforma za progres- 10 zastupnika…

Savez za bolju budućnost- 7 zastupnika…

Demokratska fronta / Građanski savez- 5 zastupnika

(Još deset zastupnika će se rasporediti iz ostalih stranaka učesnica na izborima)

TEŽAK PAD RADONČIĆA I KOMŠIĆA

Dakle, opoziciona četvorka je osvojila četiri načelnička mjesta, od kojih su tri pripala kandidatima Naroda i pravde, Nerminu Muzuru, Hasanu Tanoviću i Amaru Dovadžiji. Srđan Mandić iz Naše stranke je pobijedio u Centru, a Ibrahim Hadžibajrić iz Nezavisnog bosanskog bloka je novi-stari načelnik Sarog grada.

Kako izgledaju rezultati izbori za općinska vijeća u devet općina koje pripadaju Kantonu Sarajevo?

Prema do sada obrađenim glasovima svih općina (izuzetkom Trnova), najviše mjesta u budućim općinskim vijećima osvojila do sada Stranka demokratske akcije- 76.

Deset mandata manje, 66, imat će Narod i pravda da se druge dvije članice “Četvorke”, Socijaldemokratska partija i Naša stranka imaće isti broj,  a to je 23 zastupnika.

Nezavisni bosanski blok Ibrahima Hadžibajrića osvoji je 11 poslaničkih mandata, a svojevrsno iznenađenje je Partija demokratskog progresa Mirsada Hadžikadića sa osvojenih 10 mandata.

Hadžikadićeva stranka koja pri put izlazi na izbore ispred je “starosjedilaca” u vlasti, 

Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića koji osvojio skormnih 7 mandata, dok još lošije prošla Demokraska fronta, također članica vladajuće koalicije u Kantonu da u tandemu sa Građanskim savezom osvojila samo 5 mandata u budućim općinskim skupštinama.  Desetak preostalih mandata bit će raspodijeljeno na još 5-6 manjih stranaka i koalicija.

Iz ovoga je očigledno da je Konakovića stranka Narod i pravda a da osvojila više mandata nego ostale tri članice “Četvorke” zajedno.

To će se vidjeti i u sastavu buduće Gradske Skupštine Sarajeva koja bi trebala birati novog gradonačelnika Sarajeva, kojeg bi trebala a sama će predložiti Socijaldemokratska partija BiH. Najčešće se pominje ime Bogića Bogićevića kao budućeg sarajevskog gradonačelnika. 

Iako opijenosti rezultatima izbora načelnike stranke pobjedničke Četvorke nisu bavile rezultatima svake od članica pojedinačno, ipak je to potrebno i uraditi da bi se mogla vidjeti izoštrena i potpuna slika upravo okončanih izbora. A ona pokazuje Narod i pravda uvjerljivo najjača stranka koalicije i jedina pobjednica lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo.

TEŽAK PAD RADONČIĆA I KOMŠIĆA

Dakle, opoziciona četvorka je osvojila četiri načelnička mjesta, od kojih su tri pripala kandidatima Naroda i pravde, Nerminu Muzuru, Hasanu Tanoviću i Amaru Dovadžiji. Srđan Mandić iz Naše stranke je pobijedio u Centru, a Ibrahim Hadžibajrić iz Nezavisnog bosanskog bloka je novi-stari načelnik Sarog grada...

Izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 16. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan uživa…

9 sati ago

GRAD BLOKIRALA POLICIJA: Novi detalji filmske pljačke u BiH- Razbojnici u 3 torbe odnijeli ukradena dva miliona maraka! (foto)

Nepoznati razbojnici napali su i opljačkali vlasnicu mjenjačnice iz Banja Luke od koje su prema…

10 sati ago

POSTAVLJA SE PITANJE- Hoće li Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici? Amandmani nedovoljni prosrpskim partijama… (foto, video)

Iako je premijer Milojko Spajić 9. maja najavio podršku Crne Gore Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) kojom se…

11 sati ago

TUGA I BOL NAD KRAJINOM: Obavljena dženaza mlade majke ADISE Salkić- ODLAZI NAŠA HRABRA LAVICA… (foto)

Smrt 36- godišnje Adise Salkić iz Bosanske Krupe, mlade majke dvoje djece i supruge, potresla…

21 sat ago

IZBOR TASTE ATLASA: Bosanska kafa se našla na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu (foto, video)

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i…

21 sat ago

KENANA Strujić- Harbić: Pritisak ANDRIJE Mandića, je kontinuitet njegovog stvarnog djelovanja… (foto)

Pritisak koji Andrija Mandić vrši na premijera Milojka Spajića da Vlada ne glasa za rezoluciju…

21 sat ago

This website uses cookies.