IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO JE GOVORIO IRINEJ: NEGIRAO GENOCID U SREBRENICI- BOŠNJACI GA PLANIRALI, POTOČARE ZVAO VOJNO GROBLJE…

Tvrdio je da su Bošnjaci planirali genocid, a Amerikanci bombardovali Srbe.

Patrijarh srpski Irinej (svjetovno Miroslav Gavrilović) bio je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, sa titulom Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko – karlovački i patrijarh srpski Irinej. Rođen je u Vidovi kod Čačka, 28. avgusta 1930. godine.  Otac mu se zvao Zdravko, a majka Milijana. 

Miroslav Gavrilović se 1951. godine zamonašio, te primio monaško ime Irinej. Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve je izabran 2010. godine, odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve, stoji u zvaničnoj biografiji patrijarha koji je od posljedica koronavirusa preminuo u 90-oj godini života.

Ono što ne piše u biografiji, ali je dobro poznato, jeste to da je Irinej bio žestok negator genocida u Srebrenici i strastveno je podržavao ideju Velike Srbije.

Patrijarh Irinej tako je za Srebrenicu govorio: Srbija je svuda gdje Srbi žive, prenio je DW. Tvrdio je da su Bošnjaci planirali genocid, a Amerikanci bombardovali Srbe.

– U Potočarima je sahranjeno više od 50 posto vojnika koji su stradali u borbama u i oko Srebrenice, što govori da su Potočari, koje pokušavaju predstaviti kao groblje žrtava zločina u Srebrenici, u suštini vojno groblje – tvrdio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, piše Oslobođenje.

Čitaj još:   TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA na ulazu u BEOGRAD: Prevrnuo se autobus s radnicima, IMA MRTVIH I VIŠE ŽIVOTNO UGROŽENIH... (foto, video)

Tokom jedne posjete Banjoj Luci, Milorada Dodika nazvao predsjednikom “najnovije srpske države” misleći na bosanskohercegovački entitet Republika Srpska. Za isti entitet je rekao da je nastao na “Božijoj pravdi i istini”. Na ovu izjavu je reagirao vrhobosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je u svome pismu podsjetio patrijarha srpskog da Republika Srpska nije nastala na Božijoj pravdi nego na zločinu, te mu još jednom ukazao na to, da je sa područja koji obuhvata entitet Republika Srpska protjerano iz svojih domova 140.000 katolika, a da danas na tom istom području živi samo 10.000 katoličkih vjernika.

Iste ili slične stavove i uvjerenja imao je Patrijarh i o Kosovu. U svojoj božićnoj poslanici u januaru 2017. godine pozvao je na život u međusobnoj bratskoj ljubavi i pozvao na pomirenje kršćanskih crkvi, ali istovremeno poručio je i “Dok je Srba, bit će i Kosova!”

U nastavku je izjavio:

– Kosovo je duša Srbinova!, i Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jeruzalem – kazao je tada.

Čitaj još:   SPC PREUZIMA VLAST U CRNOJ GORI: Irinej dijeli zadaće... (foto)

izvor: SB

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more