IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS JE 20. NOVEMBAR: Dan Sandžaka… (foto i video)

U Pljevljima prije 75 godine 20. Novembra 1943. godine osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (Zavnos)…

PLJEVLJA: Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, petak, 20.11.2020…18: 58… DANAS JE 20. NOVEMBAR: Dan Sandžaka… (foto i video)

U Pljevljima je prije 75 godine 20. Novembra 1943. godine je i osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka a to je (Zavnos) čime je Sandžak dobio svoju autonomiju u okviru koje je imao zagarantirano pravo na unutarnje samoorganiziranje i upravljanje vlastitim granicama.

Vođeni slobodarskom svijesti, idejom suživota i prožimanju to je tolerancija i univerzalne ljudske vrijednosti i tradicije antifašizma, narodi Sandžaka se opredijelili za jedinstvenu, teritorijalnu, multietničku, i autonomnu regiju.

Dan Sandžaka će biti obilježen nizom aktivnosti i ustaljenim a to je brojnim manifestacijama u Novom Pazaru i ostalim opštinama diljem Sandžaka. Matica Bošnjačka obilježit će ovaj blagdan i to svečanom akademijom od 18 časova na Fakultetu za islamske studije.

Upućujemo najiskrenije čestitke povodom  20. novembra Dan Sandžaka,  uz želje da  antifašističko opredjeljenje, mir jedinstvo uvijek bude ideja vodilja svima koji Sandžak nose u srcu.

Čitaj još:   PORUKA IZ PRIŠTINE ZA Vučića: Imaš samo jednu šansu, da priznaš Kosovo... (foto i video)

Uvažavajući našu historiju, tekovine prošlosti, želimo se okrenuti boljoj kao i prosperitetnijoj budućnosti, jer samo istim zajedničkim snagama možemo doprinijeti jačanju društvene zajednice, solidarnosti i poštivanju različitih vrijednosti što će Sandžak i opštinu Sjenica učiniti boljim mjestom za život.

Svim Bošnjacima i ostalim narodima želimo sretan DAN SANDŽAKA…

DANAS se obilježava 20.novembar Dan Sandžaka opštinama Sandžaka se 20. novembar proslavlja kao neradni dan. 

Upućujemo najiskrenije čestitke povodom  20.novembra Dan Sandžaka , svim narodima želimo sretan DAN SANDŽAKA

izvor iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more