IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sadžakov: Nadam se da zbog smrti Irineja, NEĆE PONOVITI “PODGORIČKI SCENARIO”

Sociolog religije, profesor Univerziteta u Novom Sadu,Slobodan Sadžakov kaže za N1 da se u narednim danima, zbog smrti patrijarha Irineja, neće ponoviti “podgorički scenario”, a misli se na sahranu mitropolita Amfilohija, kada se nisu poštovale epidemiološke mjere.

“Posljedice u Podgorici su bile katastrofalne, u Crnoj Gori se desio debakl razuma, nadam se da se isto neće dogoditi povodom smrti Irineja. Bilo je mnogo neodgovornog postupanja sveštenika SPC, mnogo neozbiljnih izjava, ugrožavanja bezbjednosti građana. I nadam se da su izvučene pouke na sahrani Amfilohija”, naglasio je Sadžakov.

Za ovakvo ponašanje sveštenstva, djelimično je, kaže, kriva i država.

“Vidjeli smo da je od perioda izbijanja korone država najoštrija prema običnim građanima, a tolerisala je puno neozbiljnih postupaka od strane sveštenika SPC, pa se ne bih začudio da se ponovi podgorički scenario. Na sahrani Amfilohija je bio i patrijarh Irinej, da li je on tamo zaražen, ja ne mogu da procjenjujem, ali je povećan broj zaraženih među sveštenstvom, te je sada i veći rizik”, napominje gost N1.

Podsjeća da je prije Irineja i Amfilohija, od korone umro i episkop valjevski Milutin.

Na pitanje ko bi mogao da bude sljedeći patrijarh, Sadžakov kaže da o tome može samo da se nagađa, jer, kako kaže, s obzirom na način na koji se bira patrijarh, to može da bude mnogo njih.

Čitaj još:   PRVE FOTOGRAFIJE STRAVIČNOG SUDARA KAMIONA U SRBIJI: Smrskane kabine, stakla na sve strane... (foto, video) 

“Vidjećemo ko će od dvije struje, jedna koju su predstavljali patrijarh i Irinej bački, a drugu Amfilohije, da prevlada, i ko će biti ta nova lica koja će zauzeti njihova mjesta” kaže Sadžakov.

Kako je rekao, Irinej bio kraće na čelu SPC od patrijarha Pavla i Germana, ali da je 10 godina bilo dovoljno da “bude i nekih spornih stvari”, kako unutar crkve, tako i političkom životu.

“Bilo je dosta učešća i u nekim političkim događajima, u skladu s povezanošću države i Crkve… I moglo bi se reći da je njegovo vrijeme na čelu SPC oblježeno tim događajima. Prije svega bih izdvojio Kosovo, gdje je došlo do neke vrste simbioze s predstavnicima države, prvo sa Borisom Tadićem, a onda i saAleksandromVučićem, i obilježilo ga je nastojanje da pomiri struje u SPC povodom pitanja Kosova i velika želja da ne dođe u veliki sukob s državom, imajući u vidu da SPC u mnogim aspektima zavisi od države”, ocijenio je Sadžakov.

Dodaje da je Irinej “u velikoj mjeri bio angažovan u vodama politike”, a ostaje pitanje, kaže, da li je to bilo dobro ili ne.

Čitaj još:   Čije je 28 kg poludragog kamenja oduzeto u hotelu “Belvi”, od dvojice stranih državljana? (foto, video)

izvor: portalanalitika

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more