IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BORBA PROTIV PANDEMIJE: Erdogan, vakcina koju proizvedemo dostupna će biti cijelom čovječanstvu… (foto i video)

Erdogan putem video konferencije prisustvovao Samitu G20 kojim trenutno predsjedava Saudijska Arabija, obraćajući se učesnicima Samita podsjetio je na činjenicu da epidemija koronavirusa i dalje prijeti cijelom čovječanstvu.

ISTANBUL: Svijet, Recepti, vijesti, subota21.11.2020…21: 28… BORBA PROTIV PANDEMIJE: Erdogan, vakcina koju proizvedemo dostupna će biti cijelom čovječanstvu… (foto i video)

Predsjednik Republike Turske Redžep Erdogan je govoreći o važnosti a i međunarodne saradnje i solidarnosti u borbi protiv pandemije, danas je poručio kako razvijene vakcine trebaju biti dostupne ali i zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva, umjesto da postojeće nepravde, javlja Anadolu Agency (AA). 

Erdogan je putem video konferencije prisustvovao Samitu G20 da trenutno predsjedava Saudijska Arabija. Obraćajući se učesnicima Samita, Erdogan je podsjetio na činjenicu da epidemija koronavirusa i dalje prijeti baš i cijelom čovječanstvu, te poručio kako oni koji se nalaze na istom brodu dijele istu sudbinu.

Naglasivši da se protiv epidemije nije moguće boriti bez saradnje ali i solidarnosti, Erdogan je konstatovao da svijet, posebno i sve razvijene zemlje, tokom procesa epidemije nisu odgovorile na ispitu pomoći kao i solidarnosti.

Prema njegovim riječima, ekonomski slabije zemlje tokom a to je pandemije praktično prepuštene same sebi.

– U tom kontekstu, Turska je pružila pomoć 156 zemalja ali ikao i devet međunarodnih organizacija.Uz davanje podrške za 15 zemalja članica G20, također smo osigurali dozvole za kupovinu i izvoz iz naše zemlje – poručio je Erdogan.

Naglasio je kako je sa velikim zadovoljstvom primio ohrabrujuće vijesti o vakcini koju su napravila dva turska naučnika u Njemačkoj.

Čitaj još:   Erdogan iz Biškeka: Manipulatori valutama, žele ugroziti tursku ekonomiju...

– Međutim, ovdje postoji tačka na koju treba obratiti pažnju. Razvijene vakcine trebaju i dostupne zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva, umjesto da produbljuju postojeće nepravde. U tom kontekstu, ta ista je platforma G20 trebala bi pripremiti i upravljati mehanizmima kako bi svima osigurala pravedan pristup vakcina. Turska, koja trenutno radi na ukupno 16 projekata vakcine, a kod jednog smo počeli s testiranjem na ljudima, djeluje s ovakvim shvatanjem. Vakcinu koju će proizvesti Turska, učinit ćemo dostupnom cijelom čovječanstvu- rekao na samom Erdogan.

Izvor agencije AA

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more