IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVOM GRADONAČELNIKU BANJALUKE DRITAN ČESTITAO TALAS PROMJENA: Stanivuković- NEGATOR CRNOGORSKE NACIJE, JEZIKA i pobornik četničkog pokreta…

Novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kojem je, između ostalih, kandidat za potpredsjednika vlade Dritan Abazović čestitao ,,talas promjena“ izraziti je negator crnogorske nacije, jezika, istorijske utemeljenosti Crnogorske pravoslavne crkve i žestoki pobornik kvislinškog četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata. Stanivuković je i negator genocida u Srebrenici što je i potvrdio u izjavi za Radio Slobodnu Evropu.

Mladi, 27-godišnji političar pripada Partiji demokratskog progresa i na izborima za gradonačelnika Banjaluke je pobijedio Igora Radojičića, bivšeg predsjednika parlamenta RS iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji se nacionalno izjašnjavao kao Crnogorac, što je nekoliko puta potvrdio u izjavi za bosanske medije.

POČEO KAO GRAĐANSKI AKTIVISTA

Stanivuković je sin poznatog banjalučkog tajkuna i karijeru u javnom životu je počeo kao predsjednik nevladine organizacije ,,Budi drugačiji“, koju je sa svojim drugovima osnovao i koja iza sebe ima mnogo humanitarnih akcija i raznih društveno korisnih događaja.

Kako piše portal istinomer.rs, kao građanski aktivista stalnim akcijama iritirao je gradsku vlast u Banjaluci, ali i onu u Republici Srpskoj. Posebno Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS, a sada aktuelnog člana Predsjedništva BiH. Između ostalog, u više navrata rukama je skidao tek postavljeni asfalt, ukazujući na to kako je novac poreskih obveznika potrošen na nekvalitetne radove.

Nakon izbora 2018. postao je poslanik u Skupštini Republike Srpske sa najviše osvojenih glasova.

Odrekao se i poslaničke plate, kao i odborničke prije toga, navodeći da taj novac uplaćuje kao pomoć učenicima i različitim aktivistima za ljudska prava u Banjaluci.

Tokom protesta „Pravda za Davida“, koji je organizovala grupa građana zahtijevajući od nadležnih da riješe slučaj ubistva 21-godišnjeg studenta Davida Dragičevića, uhapšen je u decembru 2018. godine.

Međutim, od građanskog aktiviste Stanivuković je pod uticajem svojih prijatelja iz ,,Dveri“ brzo prešao na stranu srpskih desničara koketirajući sa četničkom ideologijom, ali i negiranjem postojanja crnogorske nacije, jezika i Crnogorske pravoslavne crkve.

NEGACIJA CRNOGORACA

Tako je Stanivuković u intervjuu za Face TV direktno negirao postojanje crnogorske nacije.

– U Crnoj Gori je jedan proces da se riješi treći stub identiteta jednog naroda. Oni su dodali dva slova, pa su napravili svoj jezik i azbuku i napravili su nepostojeći crnogorski jezik. Druga stvar je vjera, pa su napravili Crnogorsku crkvu koja ne postoji – rekao je Stanivuković na šta je uslijedio komentar voditelja da ima stavove kao Vučić koji je negirao čitave nacije.

Čitaj još:   PODGORICA- Uhapšeni KRALJ KRIPTOVALUTA: Napravio ŠEMU kao nekada JEZDA i DAFINA, oštetio ulagače za 60 milijardi DOLARA... (foto, video)

– Pa zar vi mislite da Crnogorci postoje kao narod oduvijek ili je to proces montiranja jedne nove nacije – upitao je mlađani Stanivuković.

Poslanik Republike Srpske je ubrzo zaboravio nekvalitetni asfalt u Banjaluci i iz svoje velelepne vile u Banjaluci, gdje se snimaju muzički spotovi, uputio se pravo u Crnu Goru da bi podržao litije u organizaciji Srpske crkve.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore uručilo je 29. avgusta Stanivukoviću rješenje u Nikšiću kojim mu se otkazuje boravak do 90 dana i zabranjuje ulazak u Crnu Goru do 29. avgusta naredne godine.

U obrazloženju MUP-a navodi se da je Stanivuković lažno naveo razloge boravka u Crnoj Gori.

Stanivuković je tvrdio da je u Crnu Goru došao da ljetuje, ali su snimci na društvenim mrežama pokazali da mu je osnovna namjera bila učešće na protestnim skupovima i litijama u organizaciji tadašnje opozicije i Srpske pravoslavne crkve koji su mjerama NKT-a bili zabranjeni.

Stanivuković je tada na svojim oficijelnim stranicama objavio video sa učešća u protestima opozicije gdje mu društvo pravi Vladislav Dajković, član tima nosioca liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i sadašnjeg mandatara Zdravka Krivokapića.

– Ovdje sam sa svojim narodom u odbrani onog najsvetijeg. Čuvamo naše svetinje i nadamo se da će u nedjelju biti neke padavine. Jedan je naš narod u odbrani vjere, jezika, pisma – navodi se u objavi Stanivukovića.

Da nije riječ o incidentu već o jasno utemeljenoj desničarskoj ideologiji svjedoči podatak da je Stanivuković postao regionalno „poznat“ kada se u februaru ove godine fotografisao sa četničkim barjakom sa lobanjom, koji su koristile četničke trojke u Drugom svjetskom ratu i izazvao žestoke reakcije na društvenim mrežama i u javnosti.

Tadašnji opozicioni političari u Republici Srpskoj održali su 20. februara u amfiteatru Srednjoškolskog centra u Foči skup pod nazivom „Buđenje Srpske“ pred nekoliko stotina pristalica. Sa margina opskurnog fočanskog skupa procurila je fotografija Draška Stanivukovića sa crnom četničkom zastavom, sa lobanjom i ukrštenim kostima ispod, uz poruku ,,S verom u Boga, sloboda ili smrt“.

Čitaj još:   DPS: Dr. IVAN Vuković i Dr. ABAZ Dizdarević PRISUSTVOVAĆE obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici... (foto)

Fotografija, koju je na Fejsbuku objavio jedan od učesnika skupa, izazvala je žestoke reakcije u javnosti, od kojih je većina ukazivala na to da je Stanivuković pokazao pravo lice.

ODLIKOVANJE

Angažman Stanivukovića nije ostao nezapamćen kod sada pokojnog mitropolita Amfilohija koji je prije smrti najavio da će ga odlikovati zbog učešća na litijama, ali i cjelokupnog rada.

– Poslanika Stanivukovića trebam javno odlikovati zbog njegove časnosti – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu na BN televiziji koji je emitovan 4. oktobra.

On je rekao da je Stanivuković nepravedno protjeran.

– Crnogorska vlast je pozivala u posjete i proglašavali su počasnim građanima funkcionere sa tzv. Kosova, koji su bruka i čestitog albanskog naroda, a protjerali su vašeg mladog poslanika Draška Stanivukovića kojeg ću ja lično odlikovati – rekao je Amfilohije u svom posljednjem intervjuu koji je objavila televizija BN.

izvor: Pobjeda

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more