IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALBANSKA LISTA: Nećemo da budemo bilo čiji DEMOKRATSKI ALIBI za vanjsku upotrebu

Albanska lista je prihvatanjem poziva za razgovor o učešću u vladi potvrdila da potpuno samostalno vodi politiku, a neprihvatanjem tog učešća da nećemo da budemo bilo čiji demokratski alibi za vanjsku upotrebu, jer izgleda da je to bio cilj poziva trojne koalicije, a posebno mandatara koji početnički vodi ovaj proces – kazao je, u intervjuu Pobjedi, Genci Nimanbegu, jedan od lidera albanske koalicije “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj“. Nimanbegu je poručio i da Albanska lista nikada nije dobila zvaničan odgovor mandatara Zdravka Krivokapića na njene zahtjeve.

Iz kojih razloga je Albanska koalicija odbila učešće u novoj vlasti?

NIMANBEGU: Albanska lista, i pored velike i racionalne rezerve koji će biti krajnji njeni ciljevi, veoma je odgovorno prišla razmatranju poziva mandatara za učešćem u novoj vladi. Tri potpisnika su jednim deklarativnim dokumentom o prihvatanju i nemijenjanju statusa spoljnopolitičkih prioriteta proevropskih politika, a za nas i sa naglaskom na potvrđivanju nezavisnosti Kosova kroz obavezivanje o zadržavanju priznanja naše susjedne drzave, relaksirali bar taj dio koji bi onemogućavao saradnju zbog neslaganja oko ključnih prioriteta naših politika. Naš je cilj da se demokratizacija Crne Gore odvija i preko politika koje mi zastupamo i koje smo i javno istakli kao zahtjeve.

Ono što javnosti nije detaljno predočeno su pitanja koja smo postavljali mandataru oko nacionalnih, vjerskih i ekonomskih tema, a na koje nijesmo imali jasan i adekvatan odgovor. I tada smo istakli da mi pažljivo posmatramo kako se odvija politički diskurs između trojne koalicije. Svakako, kako je vrijeme najbolje rešeto, u međuvremenu od jedinog našeg sastanka sa njim, 15. oktobra, pa do naše odluke, bilo je puno događaja i poruka, i političkih i ideoloških, koje su neprihvatljive za našu listu.

Čitaj još:   Nimanbegu: OBORITI VLADU I CRNU GORU VRATITI NA PRAVI PUT

Mi nijesmo nikada dobili nikakav zvanični odgovor od mandatara, osim usmenog koji se više puta mijenjao i nikada nije bio isti. Jasno je da je time stavljeno do znanja da nemamo istu politiku, niti ciljeve oko ključnih pitanja i da su naši prioriteti i gledanja na politiku različiti. To i potvrđuje moje sumnje u krajnje namjere predložene vlade, koje su više deklarativne, kao i da se odnos prema manjinama suštinski ne razlikuje od uobičajenih na ovim prostorima.

Albanska lista je prihvatanjem poziva za razgovor potvrdila da potpuno samostalno vodi politiku ali i neprihvatanjem učešća da se ne slažemo biti bilo čiji demokratski alibi za vanjsku upotrebu, jer izgleda da je to bio cilj poziva trojne koalicije, a posebno mandatara koji početnički vodi ovaj proces.

Je li mandatar nudio Albanskoj listi konkretna mjesta u vladi?

NIMANBEGU: Verba volant, scripta menent. Ponavljam da nijesmo nikada dobili nikakav pisani odgovor tako da je jasno da nijesu ponudili ništa. Informisan sam da je u nezvaničnom susretu ponuđeno nešto što pojašnjava sve ovo oko sastava i zbunjujućih poruka koje su poslate javnosti…

Čitaj još:   GI 21. maj: U Crnoj Gori je sve postavljeno naopačke... (foto)

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more