IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIK HODAJUĆA SRAMOTA: “NAZVAO INCKA Monstrumom i starcem, koji radi za Bošnjake…” (foto i video)

Milorad Dodik gostovao na okruglom stolu pred Savjetom bezbjednosti UN-a Valentina Incka nazvao ga monstrumom i strancem…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, srijeda 25.XI 2020… 00: 09…  DODIK HODAJUĆA SRAMOTA : “NAZVAO INCKA Monstrumom i starcem, koji radi za Bošnjake…” (foto i video)

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik se gostujući na okruglom stolu pred Savjetom bezbjednosti UN-a obrušio na visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i nazvao ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime. Podvukao je da Incko nema nikakvu podršku na lokalnom nivou. Kazao je da su Srbija, Hrvatska, RS i dio FBiH saglasne da se ukine institucija OHR-a i dodao da je on Incko postavljen na tu poziciju da zastupa interese Bošnjaka pogotovo ili onih iz Sarajeva koji ga za to tapšu po ramenu…

“Ako Incko nastavi da provodi odluke razmotriću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom”, poručio je Dodik.

Na početku se odmah osvrnuo na to da se Dejtonski sporazum provodi, a ne tumači te da Incko nema pravo da to radi i da provodi odluke i na osnovu njega. Dodao je da njega nije formiralo “nikakvo Veće za promociju mira, već da je OHR utvrđen Aneksom 10.

“U Dejtonskom sporazumu je navedeno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ta konstitucija je omogućila da se uspostavi mir i završi rat. BiH je složena državna zajednica i značajno se oslanjala na ono što su SAD na konstituciji radile. Tada su a i SAD jasno rekle ‘samo ono što je izričito dato BiH pripada njoj i sve ostalo priprema entitetima’. Vijerujem da je Incko to pročitao, ali on nije a ni ovlašćen da tumači Ustav i neovlašćeno se uplitao i u to, i u mnoga druga pitanja u BiH”, kazao je Dodik.

Zatim je prozvao sve dosadašnje visoke predstavnike u BiH naveo da su svi oni stranci koji pokušavaju da nametnu svoje odluke i stvoriti BiH.

Čitaj još:   DANAS I VEDRO I OBLAČNO: Vrijeme prvo kiša, sutra sunčano do 32 C, u utorak i srijedu mogući lokalni pljuskovi... (foto)

Spomenuo je Pedija Ešdauna bivšeg visokog predstavnika u BiH i nazvao ga neobjektivnim i kriminalnim.

“On je na sve načine pokušao da uništi Dejtonski sporazum što je on i potvrdio u knjizi kada je rekao da mu je namera bila da stvori novu BiH. Nigde ne postoji u Dejtonskom sporazumu da postoji Veće za svu promociju mira koje je navodno dao visokom predstavniku ovlaštenja da donosi i nameće zakone. Taj stranac se pojavio na osnovu mandata Aneksa 10. Mojoj RS, Federaciji BiH i proizvoljnoj Republici BiH visoki predstavnik je dužan da podnese izveštaj, što nikad nije uradio”, naveo je.

Dotakao se i državne imovine gdje je Incko u nekoliko navrata naveo da RS i Srbija ne mogu sklapati ugovore bez pristnka BiH da oni ne smeju da nikad ugrožavajui njene interese. Dodik je na to odgovorio da nigde u Ustavu ne piše da BiH pripada imovina..

Građanski rat u BiH je vođen jer je neko nametnuo raspad Jugoslavije, mom srpskom narodu ne dozvoljava ima ista prava kao drugi narodi u regionu. I kada se pitam kako je moguće da se Kosovu daje pravo na državu, a RS-u se negira, oni nas dodatno kazne”, rekao je Dodik.

Čitaj još:   DRAMA U ISTANBULU: Požar zahvatio 24-spratnicu... (foto, video)

Podvukao je da Incko nema nikakvu podršku na lokalnom nivou.

“Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će sve uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Incko nema gotovo apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava da zaustavi izgradnju hidroelektrana i aerodroma. Nijednu odluku nećemo a ni službeno objaviti ni poštovati u RS-u. Ako Incko nastavi da provodi odluke razmotriću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom”, poručio je Dodik.

izvor nova s

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more