IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAŠKA: NOVA MASOVNA GROBNICA O KOJOJ VUČIĆ I SRPSKA VLAST ĆUTE

Selo Kiževak. Udaljeno desetak kilometara od Opštine Raška i u neposrednoj blizini nove turističke atrakcije Semeteškog jezera. Selo koje je do prije dvije nedjelje bilo potpuno nepoznato javnosti, ali se to promijenilo u trenutku kada je u blizini rudničkih kopova pronađena grobnica sa 15 do 17 tijela za koje se predpostavlja da su albanske žrtve sa Kosova. Ukoliko istraga to i potvrdi, ovo će biti peta otkrivena masovna grobnica na teritoriji Srbije u kojoj su pronađene albanske žrtve.

Da je otkrivena grobnica potvrdio je javnosti predsjednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, koji međutim, nije precizirao nacionalnost žrtava.

“Dok se ne završi kompletna pretraga lokacije, dok se ne uzmu DNK uzroci sa posmrtnih ostataka, dok ne dođe do poklapanja sa krvnim uzorcima porodica koje su to dale, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kome pripadaju niti bilo šta što bi moglo da se saopšti javnosti”, kazao je Odalović, napominjući da je kompletna pretraga ovog terena započela na osnovu informacija koje su dobijene iz Prištine.

Sa druge strane, iz Prištine kažu da se na ovoj lokaciji vrše istraživanja više od 5 godina i da oni opravdano sumnjaju da se radi o ablanskim žrtvama.

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grdžaliju je prethodno rekao za Radio slobodnu Evropu (RSE) da su na toj lokaciji pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Кosova.

Ovo grobnicu trenutno obezbjeđuje Ministarstvo Unutrašnjih poslova Srbije i nije dozvoljeno snimanje i fotografisanje u blizini samog istraživanja.

“Trenutno ni sa dozvolom ni bez dozvole ne može da se fotografiše, a i nema šta da se vidi, ima samo jedan beli džak, a kosti su poslane u Beograd na analizu”, rekao nam je jedan od radnika koje smo zatekli u blizni grobnice.

Inače, istog dana kada se oglasio Odalović, Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu izdalo je nalog da se izvrši ekshumacija ostataka.

izvor: Radio Sobodna Evropa

Čitaj još:   PRIŠTINA: Zabrana, srpskim zvaničnicima ulazak na KOSOVO, optužuju da prijete Srbima... (foto)

Tu vijest nije komentarisao gotovo niko iz vlasti u Srbiji, a jedini predstavnik opozicije koji je o tome nešto rekao je predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić, prenosi Deutsche Welle. On je u saopćenju podsjetio da masovna grobnica u Raškoj nije jedina pronađena u Srbiji i da “skriveni grobovi pokazuju kontinuiranu neodgovornost države i nesumnjivo saučesništvo u zločinu“.

Portal DW također prenosi da je nekoliko dana pošto je otkrivena grobnica u Raškoj, objavljena vijest da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjen ulazak na Kosovo. Ni o tome nijedan zvaničnik Srbije ništa nije rekao, a Predsjedništvo Srbije nije odgovorilo na molbu internet-portala Kossev da prokomentariše vijest o tome.

Na pitanje DW da li je Vučiću zaista zabranjen ulazak na Kosovo i šta je bio razlog za tu odluku, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova odgovorilo je linkom ka saopštenju ministarke Melize Haradinaj-Stubla:

“Zahtjev Vučića, Vulina, Đurića i Petkovića da posjete Kosovo, u vrijeme kada se Kosovo suočava s ponovnim otvaranjem rane i velikog bola za nestalim licima, i otkrivanjem masovnih grobnica Albanaca“ predstavlja “više uvredu, nego provokaciju“, navela je Haradinaj-Stubla i dodala da će “svaki zahtev Srbije u ovim okolnostima, uvijek imati isti odgovor“.

Čitaj još:   Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu, osjetio se u brojnim gradovima... (foto)

Prema podacima UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica na teritoriji Srbije su od 2001. pronađene četiri masovne grobnice sa albanskim žrtvama. Prva je otkrivena u Batajnici nadomak Beograda 2001. gdje je pronađeno čak 744 tijela. Iste godine, u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji pronađeno je 61 tijelo. Kod jezera Perućac 2001. godine otkrivena je masovna grobnica sa 84 tijela, a posljednja je otkrivena 2013. u mestu Rudnica na jugozapadu zemlje, u neposrednoj blizini graničnog prelaza Jarinje između Srbije i Kosova. U njoj su pronađeni posmrtni ostaci 52 osobe.

Izvor: Nova.rs

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

Srbin nađen obješen o orah na Kosovu…

RTK na srpskom jeziku prenosi da je šef istražne jedinice Read more

KOSOVO: Kolone vojnih vozila Kfora na sjeveru…

Kako javljaju mediji sa sjevera Kosova, u koloni je bilo Read more

KOSOVO Pripadnici KFOR na brani Gazivode…

Na prilazima Gazivodama nalazi se vise dzipova sa pripadnicima američke Read more