IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIŽE VLADA NEVJERNIH TOMA: Biće klimavo… (foto)

Neki će se nadati a neki strahovati da buduća vlada, je na klimavim nogama podrške nezadovoljnih, neće trajati dovoljno dugo…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 30. XI 2020… 08: 09…STIŽE VLADA NEVJERNIH TOMA: Biće klimavo… (foto)

Sljedeće sedmice u (petak) imaćemo vladu. Vjerovatno. Sljedećeg mjeseca  (27. decembar) imaćemo budžet za 2021. godinu. Možda. A naredne godine u ovo doba…

Ne, nećemo biti milioneri. Tako nešto jedva da je pošlo za rukom i čak proslavljenoj braći Troter iz BBC-evog serijala Mućke (Only Fools and Horses) i to tek petnaest godina nakon emitovanja prve epizode.

Mi ćemo za 12 mjeseci imati mnogo jasniju predstavu o dometima prve višestranačke vlade u Crnoj Gori koju nije formirao DPS. I (ponovo možda) osnovna saznanja o ekonomskoj cijeni njihove vladavine duge tri decenije. Ne računajući četiri države, tri rata, ubijene, ranjene, silovane, opljačkane, izbjegle, raseljene, deportovane, protjerane, osiromašene…

Bude li kako je najavljeno, Zdravko Krivokapić će, kao mandatar, pred poslanike izaći u srijedu 2. decembra. Tri mjeseca nakon izbora i, a to je zamalo, puna dva mjeseca od kako je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 8. oktobra povjerio mandat. Nakon što su ga za premijera predložili svi poslanici koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo koje u Skupštini imaju neophodnu većinu (41:40).

Da li je vladu i njen program trebalo pripremiti brže – jeste. Zdravstvena, ekonomska, politička, bezbjednosna kriza sa kojom se suočavamo zahtijevala je hitriju reakciju i preuzimanje odgovornosti. Drugo je pitanje da li je to bilo moguće u postojećim uslovima.

Čitaj još:   Snažan zemljotres probudio Crnu Goru, drhtala Hrvatska i BiH: "Zgrabila sam djete i počeli smo da trčimo" (foto)

Mandatar se pohvalio, a mediji su to prihvatili i proširili, citirajući i to Krivokapića i pozivajući se na arhive i sjećanje aktera prethodnih izbora, kako bi buduća vlada još prije formalnog izbora mogla postati najtransparentnija koju pamtimo.  Zaista, mi u ovom trenutku kao i zvanično znamo imena 10 od najavljenih 12 ministara/ministarki. Tu su nepoznanice ili samo osobe koje će se naći na čelu Ministarstva pa i unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane ali kai i da je makar jedan potpredsjednik Vlade. (Zoran Radulović)

Izvor Monitor online.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more