IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRADICIJA GRADA NA BOSFORU: Tramvaj sa kim se i pješaci utrkuju… (foto i video)

Starinski stambolski tramvaji, prepoznatljive crvene boje koji su po tradiciji zaštitni znak Turske…

ISTANBUL: Svijet, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 30. XI 2020… 09: 09… TRADICIJA GRADA NA BOSFORU: Tramvaj sa kim se i pješaci utrkuju… (foto i video)

Svaki turista koji prvi put dodje u Istanbul obično je šokiran prvo njegovom veličinom i njegovim položajem.

Razlog tome je  što se prostire na dva kontinenta i činjenica da je okružen vodama Mramornog i Crnog mora, Bosforskim moreuzom i zalivom Zlatni rog…

Prvo je tramvaj vraćen 1990. godine na evropsku pa onda i na azisku stranu megapolisa, kao turistička atrakcija, na šine koje se protežu ulicom Ištiklal džadom i dijelom MODA kvarta u Kadikoyu…

Tranvaji u atraktivnim dijelovima grada Istanbula su namenjeni isključivo za kretanje pješaka.

Pruge su dužine po nekoliko kilometar ovaj daleko atraktivniji je onaj koji povezuje trg Taksim sa metro stanicom Tunel.

Čitaj još:   METEOROLOG NAM OTKRIO: Stiže osvježenje, i dali će i u septembru biti toplotnih udra... (foto)

Istanbul grad koji broji blizu 20 miliona žitelja je imao razvijen tramvajski saobraćaj u periodu od 1871. do 1966. godine.

Danas kičmu javnog prevoza u metropoli na Bosforu čini klasični i onaj laki metro, metrobus autobusi, tramvaj i brzi brodovi koji plove i to sa jedne na drugu obalu Bosfora…

Naravno jedan je vožnji je atrakcija podzemna linija Marmaray gdje vozovi voze ispod nivoa mora. Ovo je bio megalomanski projekat Turske, koji su uspjeli da završe za svega devet godina.

Ovaj tunel je prvi transkontinentalni i dugačak je 13,6 km, a od Evrope do Azije vam treba svega 4 minuta. Za one koji su smješteni na Laleliju i Aksaraju, najbliža stanica ove železnice je Yenikapi.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more