IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: VUČIĆEV IGROKAZ SA BOŽOVIĆEM U TRI ČINA

Svojevrsna tročinka koju su gledaoci iz Crne Gore i Srbije odgledali u subotu uveče, sa epilogom u nedjelju popodne, može biti izrežirana jedino u Beogradu, sa ciljem da se srpski predsjednik Aleksandar Vučić predstavi kao mirotvorac koji će pobrati još jedne dobre kritike publike u EU. Ovako sagovornici portala Nova.rs ocjenjuju međusobno protjerivanje ambasadora dvije države, a zatim i naknadno povlačenje ove odluke od strane srpskih vlasti.

U subotu popodne odjeknula je vijest da je srpski ambasador Vladimir Božović proglašen za personu non grata i da je od njega zatraženo da napusti Crnu Goru.

“Ovu odluku Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore donijelo je jer je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Uslijedio je brzi odgovor Srbije, koja je naložila crnogorskom ambasadoru Tarzanu Miloševiću da u roku od 72 sata napusti srpsko tlo.

Zatim je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ovim povodom zakazao hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Nikolom Selakovićem.

Epilog – predsjednica Vlade u nedjelju popodne je poslije sastanka obavijestila javnost da Srbija povlači odluku o protjerivanju Miloševića.

Epilog epiloga – Aleksandar Vučić dobija pohvale zbog ovakve odluke od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, koji je pozdravio potez Srbije, a zatim naložio Crnoj Gori da uradi isto.

Ide na ruku Vučiću 

Čitaj još:   SARAJEVO: "Laste" osudili napad, ljudi žive teško, ali ne prave incidente...

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da iza svega ovoga stoji zloupotreba istorije.

“Ambasador Božović je morao da zna da će to njegovo tumačenje istorije biti u suprotnosti sa mišljenjem još aktuelne vlasti, ali i dijela crnogorskog stanovništva. Ovo posebno čudi, jer je Božović i sam iz Crne Gore i on zna dobro taj dio istorije i mislim da sam ne bi to tako rekao. Zato ostaje pitanje da li je to uradio po sopstvenom nahođenju ili po instrukcijama iz Beograda, kako bi se stvorila incidentna situacija”, kaže Jakšić.

U svakom slučaju, smatra on, došlo je do jednog nepotrebnog zaoštravanja odnosa iz kojeg je srpski predsjednik izašao kao pobjednik.

“Vučić je ovu situaciju pametnije iskoristio, pa se povlačenjem odluke predstavio kao razuman čovjek i mirotvorac. Na osnovu svega toga imam sumnju da je Vučić to od početka organizovao, kako bi na kraju bio čovjek koji stišava konflikt i na konto toga dobija pohvale Varheljija”, objašnjava Jakšić.

Jutro pametnije od večeri 

I novinar Jakša Šćekić smatra da je riječ o svojevrsnom izrežiranom igrokazu.

“Veseo igrokaz gdje obje strane situaciju koriste za političke ciljeve. Veliko je pitanje da li je Božovićev govor odobren i verifikovan u Beogradu, jer to je onda potez naše vlasti što bi se reklo đonom, na ovu odlazeću u Crnoj Gori. E, sad ostaje pitanje da li je Vučić prvo u subotu rekao ma odmah tjeraj sve odavde, a onda ga je neko tokom noći zvao ili je jednostavno jutro pametnije od večeri, pa je sjutra riješio da odluku povuče. Shvatio je da reciprocitet ide samo na ruku Milu Đukanoviću, jer onda može da kaže “evo mi branimo Crnu Goru, a nova vlast hoće da je posrbi”. Jer ono što je Božović rekao, zaista jeste prst u oko Crnogorcima”, navodi Šćekić.

Čitaj još:   BEOGRAD Meho Omerović, ispao iz igre, mijenja ga Slavica Živković...

izvor: nova.rs

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more