IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POČELA EKSHUMINACIJA Posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici kod Raške … (foto i video)

Kako je predočeno od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će, omogućiti njihovu identifikaciju će je sprovesti MKNL…

RAŠKA: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 04.12.2020… 20: 59… POČELA EKSHUMINACIJA Posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici kod Raške … (foto)

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef beogradske delegacije Veljko Odalović, predsjedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef prištinske delegacije Ibrahim Makoli, posjetili su danas lokaciju rudnik Kiževak kod Raške, gdje je započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala tokom rata na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovoj lokaciji su nakon pet godina kopanja uz pomoć satelitskih snimaka pronađeni tragovi, kako se pretpostavlja, 15 do 17 tijela i prema riječima predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljka Odalovića ovaj proces je od početka transparentan, odvija se u okviru Radne grupe za nestala lica na Kosovu i usaglašen je tokom dijaloga između Beograda i Prištine.

“Ovo je jedna od izmještenih grobnica u Republici Srbiju koju mi danas obrađujemo. Do sada je 907 tijela bilo u izmještenim grobnicama prvo u Batajnici, Petrovom selu, Perućcu i Rudnici. Možemo da se bavimo i pretpostavkama da je ovdje između 15 i 17 tijela i proces ekshumacije i identifikacije će dati odgovore koliki je broj i kome pripadaju”, rekao je Odalović dodavši da će radovi eksperata na lokaciji biti nastavljeni u skladu sa vremenskim uslovima.

Zvaničnik Vlade Srbije je izrazio očekivanje i da će, kako je naveo, i Priština u ovom periodu imati neposrednih aktivnosti na lokacijama koje su od interesa Beograda.

Čitaj još:   LP: Satanizacija poslanika opozicije uzima maha, nadležni da reaguju...

Prema njegovim riječima porodice žrtava su te koje od Beograda i Pištine, istim jezikom i na siti način postavljaju mnoga pitanja i ovo je najteže pitanje i posljedica svih oružanih sukoba u regionu.

“Moramo da imamo na umu da porodice, i jedne i druge, od nas se očekuju mnogo više od ovoga što trenutno dajemo. Limitirani smo nedostatkom novih informacija i lokacija koje bi mogli da pretražimo” , naveo je Odalović poručivši da je ovaj proces veoma važan za ukupnu stabilizaciju stanja i međusobnog povjerenja između Srba i Albanaca.

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more