IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“ŽENA- ŠIŠMIŠ” iz Vuhana: U Kini ima još virusa poput korone… (foto i video)

Virolog dr Ši Žengli, poznataje i kao “žena šišmiš” kaže da u prirodi kruži mnogo rođaka virusa SARS-CoV-2…

VUHAN: Svijet, Crna Hronika,, Putovanja, vijesti, subota, 05.12.2020… 13: 59 … “ŽENA- ŠIŠMIŠ” iz Vuhana: U Kini ima još virusa poput korone… (foto i video)

Šišmiši u pograničnim regijama južne i jugozapadne Kine nose još neke i od koronaviruse koji već sad imaju sposobnost prelaska na ljude, rekla nam je i istaknuta kineska naučnica.

Dr Ši Žengli sa Instituta za virologiju Vuhan rekla je da ovi virusi, a to uključujući bliske rođake virusa SARS-CoV-2, koji izaziva kovid-19, to je vjerojatno kruže u prirodi i van Kine...

Virusa ima i to van Kine

“Ne bi trebalo da ih tražimo samo u Kini, već i u zemljama južne Azije”, to je rekla i Ši kojoj je nadimak “Žena-šišmiš” jer njezina istraživačka grupa sve to proučava koronaviruse kod šišmiša.

Njezini komentari, izrečeni na vebinaru koji organizovale francuske medicinske i veterinarske akademije, stižu u trenutku dok se i ta dva međunarodna tima– jedan koji koordinira ista je Svjetska zdravstvena organizacija, a drugi koji je osnovao isti medicinski časopis Lanset – pripremaju za istraživanje porijekla pandemije, godinu nakon što je zvanično počela.

Njihove akcije su postale jako politizovane jer se SAD i Kina se i međusobno optužuju da su izvor pandemije dok njihov trgovinski rat ne jenjava. Druge zemlje, uključujući Indiju, takođe su imenovane kao mogući izvori.

Laboratorija dr Ši prokazana je kao izvor slučajnog curenja samog virusa početkom godine. Dokaza, međutim, nema a Ši je sve optužbe odbacila.

Ši je naglasila da Kinu ne bi trebalo izuzeti iz istrage, već samo da bi te iste istrage trebalo da idu i dalje od Kine, što će se svakako i dogoditi, o tome se i piše u Gardijanu.

Smatra se da su šišmiši prirodni rezervoar za virus SARS-CoV-2, a iako je Ši rekla da je virus najvjerovatnije prešao na neku drugu životinju prije nego što je stigao do ljudi, ta životinja (srednji domaćin) još je to uvijek nije identifikovana.

Takođe je nejasno koliko je dugo virus mogao da cirkuliše u toj životinji ili u ljudima prije nego što je otkriven krajem prošle godine, Ši je rekla da je sam i virus mogao biti u jednom ili drugom domaćinu “vrlo dugo vremena”.

Čitaj još:   Nema povrijeđenih bih vojnika u Kabulu: NAKON SAMOUBILAČKOG NAPADA...

Profesor Edvard Holms, virolog sa Univerziteta u Sidneju, saglasan je da je virus mogao biti u privremenom domaćinu neko duže vreme, možda čak i kod ljudi nekoliko mjeseci pre nego što je prvi put registrovan.

“Sasvim je moguće da se početni događaj prenosa s jedne vrste a i na drugu nije dogodio ni u Vuhanu ni oko njega”, rekao je Holms.”To se možda nije dogodilo ni u provinciji Hubei, iako očito postoji ogroman broj mogućih životinja koje se mogu testirati kako bi se riješilo i to pitanje”, dodao je on.

Grupa dr Ši do sada nije uspela da otkrije virus kod domaćih životinja ili divljih životinja oko Vuhana, glavnog grada provincije Hubei.

Korona stigla iz inostranstva?

Ona je rekla da ako je srednji domaćin ljuskavac ili pangolin, kao što su neki sugerisali, tada je moguće da je virus prešao sa šišmiša na ljuskavca izvan Kine – budući da se svi ljuskavci koji dođu do Kine krijumčare iz drugih azijskih država, uključujući Indiju.

Međutim, profesor Dejvid Robertson, koji proučava viruse na Univerzitetu u Glazgovu smatra da bi sva ispitivanja trebalo da budu usmjerena na Kinu.

“Prilično smo sigurni da su ljuskavci pokupili virus, vjeroatno samo od šišmiša potkovnjaka, nakon uvoza u Kinu”, rekao je Robertson koji je i dodao da je istraživanje njegove grupe pokazalo da je SARS-CoV-2 stekao većinu mutacija zbog kojih je i bio transmisivan na ljude, dok je još bio u šišmišima.

Ši i njene kolege prošle godine su saopštili da u Kini postoje žarišta, naročito na jugu i jugozapadu, gdje koronavirusi slični SARS-u pokazuju tu i visoku genetsku raznolikost i stoga veliku sposobnost promene.

Čitaj još:   Novak ĐOKOVIĆ IZGUBIO MEČ KOJI ĆE PAMTITI ISTORIJA! (foto, video)

Analiza koju je znanstveni tim objavio u oktobru pokazala da su neki već mogli da napadnu ljudske ćelije – otkriće koje je Ši opisala na svom vebinaru kao “vrlo iznenađujuće”.

Ostali koronavirusi, povezani s onim koji je izazvao izbijanje bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Saudijskoj Arabiji 2012. godine, kruže u životinjama u Eropi i Africi.

“Mislimo da ti virusi imaju visok rizik prenosa a sve to i na razne vrste životinja i potom na ljude”, rekla je Ši.

Ona je pozvala na veći nadzor u dvije tačke lanca kad bolest ali ne-ljudskog životinjskog podrijekla postaje ljudska: između divljih životinja i domaćih životinja i između domaćih životinja i ljudi. Na primer, nedavno je pojačano praćenje izbijanja ptičjeg gripa na britanskim farmama živine.

“S ljudske strane očito moramo biti bolji u praćenju izbijanja nekih ali novih bolesti”, rekao je Robertson.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more