IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EMINA MILOŠEVIĆ: “Nema vakcine prije Nove godine, dozvola tek 29. decembra…” (foto i video)

Fajzerova vakcina protiv koronavirusa, za koju je nagovješteno da će stići na Balkan, i da neće dobiti odobrenje od Evropske agencije za ljekove do 29. decembra, rekla je večeras imunolog Emina Milošević…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 07.12.2020… 00: 27… EMINA MILOŠEVIĆ: “Nema vakcine prije Nove godine, dozvola tek 29. decembra…” (foto i video)

Imunolog Emina Milošević, dodala je da podržava odluku da će se vakcine koje ne odobri Evropska agencija ili je u procesu odobravanja ne uvoze kod nas.

“To sve može da zvuči vrlo surovo možda nekome ko bi što prije da krene u neki normalan život, ali postoje predostrožnosti u smislu ispitivanja bezbjednosti od strane nezavisnog tijela i onda se odlučuje na to da vakcinišete milione, odnosno milijarde ljudi”, rekla je Emina Milošević u “Utisku nedelje”.

NAPOMINJE da ćemo vjerovatno u jednom trenutku imati sve tri vakcine, ona je istakla da ne vjeruje da će one stići prije Nove godine, kako su je i obećavali nadležni, zato što ni građani drugih zemalja u kojima se prvo i te vakcine proizvode neće ih imati prije tog trenutka.

Prema njenim riječima, dobijanje vakcine u roku manjem od godinu dana nosi neku prirodnu skepsu.

“Zdravorazumski je da, ako znate da razvoj vakcine traje godinama, a da kako su to sada odjedanput proizvedene za godinu dana”, rekla je ona, ukazujući da postoji više faktora koji su ubrzali tu stvar – virus nije baš toliko nepoznat, nije se krenulo od nule, na tim platformama se nastavilo i one su iskorišćene za dobijanje vakcine.

Fantastičan napredak tokom ove godine koji je ostvaren je, kako kaže, da se postiglo to da formulacija same vakcine bude takva da pruži zaštitu a da smanji uticaj na imunski sistem koji ona pravi.

Čitaj još:   KONAČNO I ZVANIČNO: Fenerbahče i De Kolo skupa osvajaju Evropu...

Smatra da neće biti doktora koji se ne raduje vakcini, ali da vakcina kada bude stigla neće stići u količinama da se da svima, prevashodno će se dati ljudima koji su najizloženiji, a to su zdravstveni radnici u crvenoj zoni.

Na pitanje da li bi ona primila vakcinu, rekla je potvrdno.

Da bi primio vakcinu potvrdio je i anesteziolog dr Rade Panić, ali uz uslov da ta vakcina dobije sve regularne dozvole kako bi se pustila u promet.

“Nikako da to bude kao što je bilo sa respiratorima i hlorokinom koji nisu imali potvrdu od Agencije za ljekove”, ukazao je anesteziolog.

“Mi smo obavezni kao zdravstveni radnici da je primimo, niko nas ne pita, to smatram jednim od najvećih civilizacijskih dostignuća ali da i moramo joj vjerovati, pa po cijenu nekog rizika”, rekao je Panić.

Dodaje da je oko vakcina neko namjerno napravio priču, ali je očigledno da je antivakcinalni pokret  u cijelom svijetu  vrlo jak…

izvor nova s

Čitaj još:   KREĆU PREGOVORI: Ukrajina traži trenutni prekid vatre i povlačenje Rusije, Zelenski hitno pristupanje EU... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more