IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNO SE PIŠE I SPREMNE SU I SANKCIJE: Restriktivne mjere koje očekuju DODIKA … (foto)

Pretpostavke za taj korak stvorio je EU, odnosno Vijeće EU-a, usvojili su i uredbu o uspostavljanju globalnog režima sankcija za prekršioce ljudskih prava…

BRISEL: BiH, Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 08.12.2020… 13: 51… CRNO SE PIŠE I SPREMNE SU I SANKCIJE: Restriktivne mjere koje očekuju DODIKA … (foto)

Upozorenje visokog predstavnika Valentina Inzka a upućeno Miloradu Dodiku da bi se mogao suočiti sa sankcijama Evropske unije (EU) da on ukoliko do narednog proljeća ukloni ploču posvećenu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću sa Studentskog doma na Palama, korak je bliže ostvarenju.

Pravne pretpostavke za taj korak stvorio je EU, odnosno Vijeće EU-a, koje je u ponedjeljak usvojilo uredbu o uspostavljanju globalnog režima sankcija za prekršioce ljudskih prava.

Radi se o prvoj uredbi takve vrste, koja omogućava EU da sankcionira pojedince, entitete i tijela, uključujući državne i nedržavne aktere, i da se sve odgovorne ili povezane a s ozbiljnim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava širom svijeta.

Takve restriktivne mjere predviđat će zabranu putovanja koja se odnosi na pojedince i zamrzavanje finansijskih sredstava i resursa te zabranu a i prvo raspolaganja finansijskim sredstvima i resursima fizičkim i pravnim licima , subjektima ili tijelima koja su odgovorna za teška kršenja ili povrede svih ljudskih prava, koja pružaju podršku takvim kršenjima ili istim a i takvim povredama, ili u njima na neki drugi način učestvuju, kao i onima koji su povezani s navedenim fizičkim i pravnim licima, subjektima i tijelima.

Ciljane sankcije mogu se nametnuti odgovornima za navedena djela ili onima koji pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu podršku ili su na drugi način uključeni u ta djela, kao i povezanim osobama/tijelima.

Okvir ciljanih restriktivnih mjera odnosi se na djela poput genocida, zločina protiv čovječnosti i druga ozbiljna kršenja zloupotrebe strane ljudskih prava. Ostala kršenja ili zloupotrebe ljudskih prava mogu, također, potpasti pod djelokrug sankcijskog režima,ako su ta kršenja ili zloupotrebe široko rasprostranjene, sistematične ili na drugi način ozbiljno zabrinjavaju u pogledu ciljeva zajedničke vanjske i sigurnosne politike utvrđenih Ugovorom o EU.

Vijeće će, na prijedlog države članice ili visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, uspostaviti, pregledati i mijenjati “crnu listu”…

Čitaj još:   Izborni inženjering u rukama Beograda: Najmanje 80 hiljada građana Crne Gore ima duplo biračko pravo kao i prebivalište u Srbiji...

Ova odluka, poručuju iz Brisellesa, potvrđuje da promocija i zaštita ljudskih prava ostaju kamen temeljac i prioritet vanjskog djelovanja EU-a i odražava odlučnost Unije da se pozabavi ozbiljnim kršenjima i zloupotrebama i svih ljudskih prava.

Ovaj postupak EU-a pojašnjava i Inzkovu odlučnost da konačno inicira ozbiljnije mjere protiv šefa SNSD-a Milorada Dodika.

– Ako ne reagira do narednog sastanka Vijeća sigurnosti u maju, trebao bi se suočiti sa zabranom putovanja u sve zemlje EU-a, a zatim i u sve članice UN-a poručio je Inzko 5. novembra pri predstavljanju vlastitog posljednjeg izvještaja pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Ponovio je Inzko to upozorenje i u kasnijim javnim istupima pa je tako u intervjuu za BHRT 2. decembra izjavio da će po političare koji se ogluše o poruke Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), “posljedice biti vrlo jasne”.

– Dao sam rok od šest mjeseci i, ako do tada ne dođe do mijenjanja politike u BiH, spreman sam obratiti se ministrima vanjskih poslova EU-a da pokrenu mehanizam da ovakvi ljudi više ne mogu tamo čak i putovati i da im se, eventualno, zamrznu žiroračuni – izjavio je Inzko, čime je nagovijestio posljednji postupak EU-a.

Eventualnu odluku o sankcioniranju Milorada Dodika je olakšao i sam šef SNSD-a svojim istupom pred predstavnicima zemalja prvo članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Svjestan tih činjenica i Dodik, koji je ustuknuo pred Inzkovim upozorenjem pa se najprije pravdao da on nema nadležnost da naredi uklanjanje ploče, a zatim je ponudio da je ukloni skupa s visokim predstavnikom. Zasigurno je da je za Dodika trenutno najveći problem kako objasniti svojim glasačima, čiju je naklonost pridobio nacionalističkom i secesionističkom retorikom, eventualno uklanjanje ploče sa Studentskog doma na Palama. Međutim, sudeći prema posljednjim potezima EU-a i Inzkovim upozorenjima, bit će prinuđen da to uradi ukoliko ne želi da mu radijus kretanja bude ograničen na dionicu od Laktaša do Sarajeva.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 27. oktobar 2020. godine...

Ukoliko EU uvede sankcije Dodiku, susjedna Srbija će, s obzirom na i to da je u procesu pristupanja Uniji, biti prinuđena slijediti njenu a to je i vanjsku politiku te tako i sama uvesti sankcije šefu SNSD-a. Tako će se i Dodik postati dodatni teret Srbiji, što će definitivno utjecati na njegov status i političku karijeru.

Izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more