IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SIPA HAPSI PO REDU: Policijska akcija u Banjoj Luci, više uhapšenih zbog ratnih zločina… (foto)

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e locirali su na području Banje Luke, identificirali i uhapsili više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 08.12.2020… 10: 51…SIPA HAPSI PO REDU: Policijska akcija u Banjoj Luci, više uhapšenih zbog ratnih zločina… (foto)

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Oni se terete da su sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava , civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili kao redom mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih povreda, što je rezultiralo smrću više osoba te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim povredama kod većeg broja zatočenih osoba.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije Covida-19, biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Čitaj još:   SARAJEVO: Piromani haraju gradom, izgorjelo nekoliko automobila na parkingu...

Izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more