IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO: CRNA GORA neće dobro proći u sukobu sa nacionalizmom…TREBA ZACJELJIVATI PODJELE

Crna Gora je danas zemlja koja prednjači ispred drugih zemalja što se tiče članstva u EU, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govoreći na jubilarnom 10. To Be Secure Forumu (2BS) koji se održava u Podgorici.

Đukanović je gost u posebnoj sesiji “razgovor sa Predsjednikom” na temu „Crna Gora na raskrsnici”.

“2030. je brojnim dokumentima označena kao granična godina. Imamo klimatski sporazum u pogledu smanjivanja emisije gasova, imamo ambicioznu samog NATO-a. Imamo svoju participaciju i postavljene ozbiljne programe a imamo i naše unutrašnje prioritete. Crna Gora mora nastaviti sa ozbiljnim reformama u tempu pridruživanja Evropi. Bez obzira na promjenu vlasti to ostaju strateški prioriteti. Trebamo udružiti snage. Optimista sam i nadam se da ćemo u narednom desetljeću ostvariti zacrtane ciljeve”, kazao je Đukanović.

Kako kaže, tekovina evroatlantizma je izuetno velika i treba biti krajnje neposvećen i neodgovoran prema tome što nam je on donio da bismo mogli bagatelisati njegovu tekovinu.

“Živim u uvjerenju da je sa tom politikom završeno i da će period pred nama biti period obnove evroatlantskih partnera. Poruke koje smo čuli nakon američkih izbora i iz Vašigntona i Evrope ohrabrajuće su za sve. Vjerujem da će Bajden obnoviti evroatlantsko zajedništvo“, kazao je Đukanović.

Đukanović bi kaže volio da vidi da se Evropa brže konsoliduje.

“Ne prigovaram ali moram da primijetim da već pet godina imamo ozbiljno usporavanje tog procesa. Zapadnom Balkanu je potrebna inspiracija od strane Evropske komisije. Stigla je nova komisija koja je početkom godine poslala odlične poruke…

Nažalost ova godina se ne završava u tom optimističnom duhu. Evropska komisija je obećala da će pripremiti investicioni program za Balkan ali sve drugo je izostalo. Sve to govori da će EU trebati još napora da obezbijedi potrebnu posvećenost za integraciju Zapadnog Balkana. EU je shvatila da bez integracije ZB nema stabilnosti. Na Zapadnom Balkanu je integracija jednako stabilnost”, poručio je on.

Čitaj još:   BURNO U PARLAMENTU CRNE GORE: DRITAN ZARATIO SA MILOM ĐUKANOVIĆEM...

Govoreći o miješanju Rusije u CG, kaže da je sve što smo vidjeli potpuno logičan slijed događaja. 

“U mjeri gdje imamo manje Evrope i Natoa ima više prostora za maligni uticaj trećih strana. EU je lokomotiva evropskog kontinenta. Ukoliko nema EU na Zapadnom Balkanu logično je da utoliko bude više i Rusije i Kine. Moramo primjetiti da se pojavila Kina sa svojim potencijalom dopadalo se to nekom ili ne. Mi preferiramo partnerstvo koje će nam obezbijediti i ekonomski i demokrataki razvoj…

Promijenjena je geopolitička mapa. Sada je jako važno da ne dozvolimo da odsustvom Evrope drugi iskoriste tu šansu. Kako to izgleda vidjeli smo u CG i 2016. i ove godine smo imali samo sofisticiraniju borbu. SPC je zadatak da razvija srpski nacionalni identitet državama regiona. To znači ugrozavanje državnog suvereniteta i njenog građanskog i sekularnog karaktera. Sve što ste vidjeli u CG vidjećete na svakom izbornom procesu i u Evropi i u Americi”, kaže Đukanović.

Navodi da je Rusija usavršavala svoj model.

“Pretenciozno bi bilo vjerovati da se Rusija usredsredila na CG. Rusija atakuje na jedinstvenu Evropu i Nato. CG je podobna jer je dio nestabilnog Balkana i ona je bila samo jedna od meta u seriji”, kaže predsjednik Crne Gore.

Navodi da su razumjeli poruku izbora te da će spremno dočekati sljedeću šansu.

“Bili smo u prilici da nakon izbora čujemo stav čelnika tri koalicije. Sa zadovoljstvom sam pročitao da je namjera ključnih ljudi da nastave da slijede strateški pravac CG. Sve drugo bi smatrao lutanjem i to je nešto što mi uliva optimizam da je moguće da pokažemo da CG ima demokratske kulture da transfer vlasti pokaže i uspješnu kohabitaciju vlasti. Mislim da svi koji su sumnjičili da li je malena CG neophodna NATO-u su ostali razočarani. CG je kvalitetan kontributor globalne bezbjednosti. Danas je NATO na udaru, prema tome danas je i CG na iskušenju i posebno nova vlast”, naveo je on.

Čitaj još:   ĐUKANOVIĆ RAZOČARAN: EKSPOZE KRIVOKAPIĆA "Pun predrasuda i kontradiktornosti"

Crna Gora jeste specifičan primjer zemlje koja ima odlične odnose sa manjinama ali duboki raskol većinskog naroda, kaže Đukanović.

“Trebalo bi pokušati repertoarom raznih mjera da pomognemo da se dođe do ozdravljenja tog odnosa. Treba zacjeljivati te podjele. Siguran sam kako god se mijenjale vlasti to će ostati ključni izazov. Mislim da je i u CG i na Zapadnom Balkanu prisutna jedna demarkaciona linija u našem drustvu. Postoji rastući potencijal zaproatlantsku proevropsku budućnost. CG ne može dobro proći u sukobu nacionalizama. Odgovor na taj problem evidentno mora biti evropski. Vrijeme je sada a i za redefinisanje evrospke platforme CG i još snažnijih odgovora koji će nam pomoći da emancipujemo onaj dio CG koji ne vidi svoj razvoj na tom putu”, kazao je Đukanović.

Podsjetimo, 2BS se održava u organizaciji Atlantskog Saveza Crne Gore.

izvor: antena M. me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more