IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA: Vlada povukla vlastitu uredbu- Priznali da su radili mimo Zakona

Uredba o novoj organizaciji ministarstava trajala je samo sedam dana, jer nije mogla da bude donesena bez rebalansa budžeta. Rebalans je neophodan i za najnovije zaduživanje države od 750 miliona eura.

Vlada je juče povukla uredbu koju je izmijenila prije sedam dana, a kojom je omogućila finansiranje izmijenjenih ministarstava, saznaje Pobjeda. Tačnije, donesena je izmjena izmijenjene Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, koja je u četvrtak stupila na snagu, tako što je ta izmjena stavljena van snage.

Povratak na staro

Vlada se, dakle, vratila na staro, jer je to bio jedini način da se uradi rebalans budžeta.

To je bio odgovor Vlade na kritike da ne može da uredbom mijenja Zakon o budžetu za 2020, prosto zato što se radi o propisu nižeg reda. Bez rebalansa budžeta, ta odluka nije mogla proći jer su sredstva namijenjena ministarstvu koje vodi ministarka Vesna Bratić, na primjer, povećana četiri puta u odnosu na već urađeni rebalans budžeta za ovu godinu. Znatno su povećana i sredstva za ostala ministarstva, zbog drugačije organizacione strukture.

Čitaj još:   DRITAN I DVA AMANETA...

Stručnjaci i političari već sedmicu upozoravaju Vladu da se ne ponaša u skladu sa Zakonom o budžetu i da je dužna da napravi rebalans i to zbog tri razloga. Jedan je sporna uredba, drugi najnovije zaduživanje od 750 miliona eura i treći neostvarene projekcije prihoda iz ovogodišnjeg prvog rebalansa budžeta, koji je predviđao da će zarada od turizma pasti 40 odsto, a pala je više od 80 procenata i povukao pad drugih prihoda, tako da se procjenjuje da je BDP realno niži za 16 do 18 odsto.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more