IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISHRANA TOKOM OPORAVKA OD KOVIDA 19: Šta treba jesti, a šta izbjegavati da se jede… (foto)

Tokom oporavka od kovida 19 važnu ulogu igra način na koji bi trebali i da se hranimo, šta bi bilo dobro da se jede dok se oporavljamo, a šta bi trebalo da se izbjegava?”

ISTANBUL: BiH, Recepti,vijesti, utorak, 15. 12. 2020… 21: 51… ISHRANA TOKOM OPORAVKA OD KOVIDA 19: Šta treba jesti, a šta izbjegavati da se jede… (foto)

Na ovo pitanje odgovara specijalista opšte medicine i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju akciji u kojoj odgovaramo na pitanja građana o samom koronavirusu.

Ističe da optimalan imunski odgovor organizma na koronavirus zavisi prvo između ostalog i od načina na koji se hranimo pre, u toku infekcije, kao i u fazi oporavka.

Adekvatan unos proteina, prema rečima doktora, je važan, s jedne strane jer se od njih stvaraju antitijela, a sa druge strane zato što su oni osnovna gradivna komponenta u našem tijelu.

Posebno kada govorimo o pacijentima koji su imali tešku formu iste bolesti, bili na mehaničkoj ventilaciji, nisu bili u stanju da jedu– jako je važno nadoknaditi izgubljene proteine. U kvalitetan izvor proteina spadaju bjelance, riba, mesa bez masnoće (živina bez kožice, junetina bez masnih djelova), mliječni proizvodi, naročito surutka” savjetuje dr Ljubisavljević.

Ne preporučuje “veliki unos masti, jer nepovoljno utiču na imunski odgovor i pojačavaju zapaljenje”.

To se odnosi na zasićene masne kiseline masti od životinjskog porekla, palmino ulje, a posebno na trans-masti, kojih ima u hrani koja je prvo prošla proces hidrogenizacije kao što su margarini, čips, krekeri…

Korisne su nezasićene masne kiseline, koje se nalaze prvo u ribi (losos, pa i skuša, tuna, sardina), morskim plodovima, orašastim plodovima, kao slijedi sjemenkama, maslinovom ulju, avokadu” navodi.

Čitaj još:   GOVOR mržnje postaje službeni jezik u Crnoj Gori... (foto)

Treba izbjegavati ugljene hidrate sa visokim glikemijskim indeksom, jer i sami “opterećuju energetski metabolizam ćelije, pa dolazi do stvaranja pa i slobodnih radikala, koji pospješuju zapaljenske procese”.

Potreban je unos dva do tri litra tečnosti na dan.

“Dakle, smanjiti unos slatkiša i bijelog hleba, a izabrati proizvode i od cjelog zrna žitarica, voće i povrće. U ishrani treba da budu kao i prvo zastupljena dijetetska vlakna, koja se nalaze u povrću, voću, redom i mahunarkama, orašasti plodovi, mekinjama, ovsenim proizvodima… Ona povoljno utiču na sastav crevnih bakterija (mikrobiom), koji već doprinosi boljem lokalnom imunitetu u crevima, ali i sistemskom to je imunitetu” naglašava.

“Važno je da hrana bude bogata vitaminima (C, D, E), mineralima, kao što su cink (Zn), selen (Se) i gvožđe (Fe), polifenolima i karotenoidima. Dobri izvori ovih mikronutrijenata su citrusi, bobičasto voće, lisnato zeleno povrće, i na kraju šargarepa, zatim semenke, orašasti plodovi, riba” savjetuje.

“Najvažnija tečnost za naš organizam je voda, ona učestvuje i u svim metaboličkim procesima. Unosom veće količine tečnosti se rešava ali i sama dehidracija nastala usled povišene temperature, razvodnjava se sekret i olakšava iskašljavanje, pospješuje rad bubrega i ubrzava sve izlučivanje virusa iz organizma” objašnjava dr Ljubisavljević.

Preporučuju se i čajevi…

Čitaj još:   ŽESTOKO I NERVOZNO U CG: Zbog čega pad Vlade najviše odgovara Dritanu Abazoviću ... (foto i video)

“Zeleni čaj je dokazan antioksidans, ali ne treba preterivati prvo i sa količinom, jer sadrži kofein. Čaj bez kofeina izuzetni antioksidativnim svojstvima je rooibus. Trebalo bi izbjegavati gazirana alkoholna pića, kao i zaslađene sokove” zaključuje naša sagovornica...

izvor ibalkan.net / nova s

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more