IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGAN- MERKEL: Želimo otvoriti novu stranicu u odnosima s EU… (foto)

Merkel i Erdogan razgovarali o jačanju odnosa te dvije zemlje, kao i o odnosima Turske i Evropske unije u predstojećem periodu

ISTANBUL: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja,20.12.20 20…14: 11… ERDOGAN- MERKEL: Želimo otvoriti novu stranicu u odnosima s EU… (foto)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je iz Istanbula putem video konferencije razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel…

U saopćenju Kabineta turskog predsjednika navodi se da su a i prvo Merkel i Erdogan razgovarali o jačanju odnosa dvije zemlje i o odnosima Turske i Evropske unije (EU) u predstojećem periodu.

Erdogan je istakao da Turska želi otvoriti novu stranicu u odnosima s EU, te se zahvalio Merkel na konstruktivnom doprinosu i naporima koje poduzima u tom smislu.

Posebno je pohvalio postupak lidera zemalja članica EU koji su a i na nedavnom samitu evropskih lidera pažnju usmjerili na i tu pozitivnu agendu, napominjući da će oni koji poduzimaju napore i da izazovu krizu u odnosima Turske i EU samo nanijeti štetu prilici koja bi oni i doprinijeli pozitivnoj agendi i interesima dvije strane.

Erdogan je kazao da je Turska spremna ponovo početi tehničke pregovore s Grčkom, ali da grčka strana pod raznim izgovorima bježi od pregovora, dodajući da Ankara i dalje jasno iskazuje dobronamjeran i konstruktivan stav po pitanju istočnog Mediterana.

Čitaj još:   Erdogan, posjetio IZMIR i područje pogođeno potresom, spašene 103 osobe... (foto i video)

Istakao je da su izgubili određeno vrijeme zato što su odnosi Turske i EU u posljednje dvije godine talac partikularnih interesa a i to nekih  zemalja članica, naglasivši da bi polazna osnova pozitivne agende o kojoj je bilo riječi na posljednjem samitu EU trebao biti sporazum o readmisiji migranata zaključen između Turske i unije 18. marta 2016. godine.

Erdoganna je kraju razgovora njemačkoj kancelarki čestitao predstojeći Božić i Novu godinu…

izvor agencije aa

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more