IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRAMP ODBIJA SARADNJU: Jastrebovi pozivaju vojsku na nove izbore i “divlji miting” protiv Bajdena! (foto i video)

General Flynn otvoreno poručuje da Trump proglasi vanredno stanje i narediti vojsci  da organizira ponovno održavanje izbora u ključnim saveznim državama u kojima je izgubio, ali njegov tim smatra da on nije izgubio izbore, nego da je pokraden…

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 20.12.20 20… 13: 11…TRAMP ODBIJA SARADNJU: Jastrebovi pozivaju vojsku na nove izbore i “divlji miting” protiv Bajdena! (foto i video)

Američki predsjednik Donald Tramp je prema navodima CNN-a i “New York Timesa” tokom jučerašnjeg dana imao u Ovalnom uredu i to je prilično važan i napet sastanak. Neimenovani izvori na koje se pozivaju ova dva utjecajna medija saopćili su da su se na sastanku okupili Tramp i nekoliko njegovih najbližih suradnika.

Među ostalim bila je i njegova advokatica Sidney Powell, kao što su a i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, general Michael Flynn. Dvoje ljudi tvrde da se rasprava u Ovalnom uredu uskoro pretvorila prvo i u galamu i nadvikivanje. Navodno neki od Trampovih pomoćnika i oštro reagovali na prijedloge Powell i Flynna koji su bili i zastupali krajnje radikalne ideje kada je riječ o zadržavanju vlasti.

General Flynn je prije nekoliko dana otvoreno poručio da bi Tramp trebao proglasiti vanredno stanje i narediti vojsci  da organizira hitno i ponovno održavanje izbora u ključnim saveznim državama u kojima je sada Tramp izgubio, ali njegov tim smatraju da nije izgubio izbore, nego da je pokraden.

Ovaj burni sastanak u Ovalnom uredu održan je u atmosferi u kojoj još nije izvjesno kako će se, pa čak i da li će se, 20. januara održati mirna predaja vlasti na čelu SAD i Donald Tramp ustupiti mjesto pobjedniku izbora Džo Bajdenu.

Posljednjih dana se očigledno dešava nešto krupno u vezi ali i sa (mirnim) transferom vlasti u Bijeloj kući. Prije dva dana se pojavila informacija da je Pentagon prekinuo sastanke sa Bajdenovim tranzicijskim timom u čemu mnogi vide značajnu poruku.

Čitaj još:   BOSNA NA NOGAMA! VIŠE POLICIJSKIH TIMOVA NA TERENU: Još traje potraga za nestalom djevojčicom, uključeni i dronovi... (foto)

Prema navodima online časopisa “Axios”, aktuelni američki ministar odbrane Chris Miller (imenovan po okončanja izbora za predsjednika SAD) naredio je “potpunu obustavu” svih daljnih konsultacija sa svim predstavnicima nove administracije Joea Bidena koja bi trebala a to je preuzeti vlast 20. januara. List ne navodi su razlog godišnji odmori, ili postoji nešto drugo, ozbiljnije.

Povodom tvdnji oglasio se i Richard Grenell, u to bivši direktor Nacionalne obavještajne službe i kreator konfuznog Washingtonskog sporazua između Srbije i Kosova, koji je kazao da ta informacija uopće nije tačna i da je riječ  “o izvještavanju kojem je cilj samo privlačenje klikova”.

Da se dešava nešto čudno i krajnje neuobičajeno potvrđuju i informacije koje stižu iz krugova bliskih Trumpu i Bidenu. Ministar odbrane Chris Miller je nakon informacije objavljene u listu “Axios” je poručio: 

“Ni u jednom trenutku naše ministarstvo nije otkazalo ili odbilo bilo kakav razgovor. Nakon zajednički dogovorenog godišnjeg odmora, koji započinje sutra, nastavljamo sa tranzicijom uključujući i sa sastancima koji su odgođeni od danas”.

No, da stanje nije redovno, kako tvrdi Miller, vidljivo je iz izjave šefa tranzicijskog tima Joea Bidena, Yohannesa Abrahama, koji je u razgovoru sa novnirima poručio: 

“Želim biti jasan: nikakav godišnji odmor nije zajednički dogovoren. Štaviše, smatramo da je važno da se suradnja nastavi i kroz ovaj period jer nemamo vremena za trošenje”

U timu Džo Bajdena nervozni su jer su vjerovali da će se post-izborne napetosti smiriti nakon što Trampove tužbe za navodnu neregularnost izbora budu odbijene. No to se nije dogodilo. Vjerovali su potom da će Tramp napokon priznati poraz nakon što elektorski kolegij stavi svoj “pečat” na izborne rezultate, no i to je izostalo.

Donald Trump ne prestaje na svojem Twitter nalogu slati poruke u kojima govori da su rezulati izbora namješteni i da je on stvarni pobjednik. 

Čitaj još:   Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen visoki funkcioner URE: Terete ga za stvaranje kriminalne organizacije... (foto)

“Statistički je nemoguće da smo izgubili izbore”, piše on i u jednom od posljednjih tvitova prije dva dana. On je istovremeno pozvao sve svoje pristalice da se okupe na protestima koje je zakazao za 6. januar 2021. u Washingtonu. “Budite tamo, bit će divlje”, poručio je Tramp.

Dakle, Tramp, ne samo što odbija priznati potvrđene rezultate izbora, nego samo dvije nedjelje prije inauguiracije njegovog nasljednika i Džo Bajdena organizira skup u Washingtonu za kojeg unaprijed zna da će biti “divlji”.

Imajući u vidu kakvo je neprijateljstvo među pristalicama sada i odlazećeg predsjednika i njegovog nasljednika vladalo na nedavnim ili a i na sličnim okupljanjima, mogao bi to zaista biti događaj vrlo, vrlo visokog sigurnosnog rizika!

(“SB” / Agencije)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more