IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZEMLJE KOJE IMAJU NAJMANJE UMRLIH OD KONONAVIRUSA: Evo kako im to uspjeva… (foto)

Vakcina protiv koronavirusa stiže, ali u većem dijelu Evrope, i pored a i tih svih epidemioloških mjera, broj novozaraženih i umrlih raste. Neke zemlje ipak su uspjele da broj umrlih drže pod kontrolom. Kako?

ISTANBUL: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 21.12…2020… 23: 51… ZEMLJE KOJE IMAJU NAJMANJE UMRLIH OD KONONAVIRUSA: Evo kako im to uspjeva… (foto)

Analiza podataka univerziteta Oksford i Džon Hopkins pokazala je da je dnevni broj umrlih u Finskoj, Norveškoj i Danskoj bio relativno nizak u periodu od 1. septembra do 30. novembra, uprkos relativno opuštenim epidemiološkim merama.

U ovim nordijskim zemljama, za razliku od na primer Njemačke, Francuske ili Slovenije, nije bila na snazi zabrana kretanja, niti su prodavnice ali i kao i ugostiteljski objekti radili kraće. Sve se svodilo na nivo preporuka– da se nose maske, preporuka da se drži distanca, da se izbegjavaju i to je sve veća okupljanja, posjete starijim osobama u domovina i tome slično.

Finska uspešna priča

Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Danska, Finska i Norveška brzo su reagovale na porast broja zaraženih pa i tokom ljeta uspjele su gotovo da iskorijene virus zahvaljujući i svih jasnim smjernicama, ali i spremnošću stanovnika da poštuju mjere, a i masovnim testiranjem i praćenjem kontakata.

Finska je bila najuspešnija sa najnižim brojem zaraženih i umrlih po glavi stanovnika. Vlasti su uspjevale da kontrolišu izbijanje lokalnih žarišta i istovremeno se drže najopuštenijih mjera na kontinentu. Nije bilo zabrane kretanja, škole i firme su radile normalno, a i nošenje maske nije bilo obavezno.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

“Nema ovde ničeg magičnog– samo smo imali pragmatičan pristup”, kaže i Peka Nuorti, profesor epidemiologije sa Tampere univerziteta.

Kulturni, politički i geografski faktori poput manjeg broja stanovnika, manjeg obima putovanja i visokog povjerenja u vladu, pomogli su da Finska bude svijrtao primer u borbi protiv korone.

Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Finske vlasti su povećale broj testiranja sa oko 3.000 u maju prvo na gotovo 23.000 testova krajem novembra, ljeto su iskoristile da se pripreme i to i za jesenji nalet respiratornih infekcija i korone, ograničivši putovanja u svim i to u inostranstvu i odlučivši se za preventivne mjere umjesto zatvaranja. Da bi pomogli ljudima da se izoluju i ostanu kod kuće, vlada je obezbijedila ali i ekonomsku pomoć.

Čitaj još:   PODGORICA: Završen sastanak Krivokapića, Đukanovića i DRITANA

Norveški fokus

Norveška se pak fokusirala na najranjiviju populaciju. Poslije proljećnog zatvaranja koje je bilo najstrožije u Skandinaviji, vlasti su se suočile a i sa ogromnom krizom mentalnog zdravlja i odlučile da promjene strategiju. Analizom podataka utvrđeno je da je u julu 40 odsto novozaraženih bilo iz doseljeničke populacije zbog čega je norveška vlada pokrenula kampanju edukovanja imigranata vrijednu 770.000 dolara, koja je urodila plodom i da je rezultirala značajnim padom broja zaraženih u tim zajednicama.

Foto: EPA-EFE/BRYAN MEADE

Šta se desilo sa Danskom?

Danska– gdje je u međuvremenu broj umrlih počeo da raste zbog čega su prošle sedmice uvedene strože mijere i zatvaranje na nivou cijele zemlje, pa je imala i usp ešnu jesen zahvaljujući jasnim i koherentnim porukama koje su stizale sa vrha o rizicima i potrebi da se promjeni način ponašanja i tako zaštite bližnji od virusa.

Danska vlada imala je i još jednu stvar koja joj je išla na ruku– povjerenje od građana u institucije i način na koji se kriza “hendluje”.

Foto: EPA-EFE/OLAFUR STEINAR GETSSON

“Stvar je u ljudskom ponašanju”, rekao je generalni direktor iste i danske zdravstvene administracije Soren Brostrom i dodao da ljudsko ponašanje pomaže u širenju bolesti i da je rešenje u kontrolisanju ponašanja. “Fizičko distanciranje, a ne lijekovi ili vakcina, su medicinski magični metak kome se svi nadaju”, rekao je on.

Međutim, situacija se u decembru promijenila. Premijerka Mete Fredriksen navela je da “na kraju, jedino što funkcioniše protiv korone je odgovornost za sebe i druge”.

Čitaj još:   UŽAS I TRAGEDIJA: Vraćali se iz Istanbula, najmanje 46 ljudi, uglavnom turista, poginulo kada se zapalio autobus... (foto, video)

Irski pristup

Sa druge strane, Irska je imala drugačiji pristup– zatvaranje kao i stroge restriktivne mjere. To vladi možda nije donijelo veliku popularnost, ali je uspjelo da sačuva živote Iraca.

Iako su višenedeljna zatvaranja od ljeta dovela mnoge firme ali i kao preduzetnike do ivice bankrota i izbezumila Irce koji vole ta porodična okupljanja i druženja po pabovima, pokazalo da stroge epidemiološke mijere urodile plodom, dovele do smanjenja kontakata i mogućnosti zaražavanja i oslobodile već preopterećen zdravstveni sistem “zelenog otoka”.

Razlog je disciplinovanost građana da poštuju mjere i odlučnost vlasti da ne popuste pod pritiskom krhke ekonomije i slušaju savjete stručnjaka…

izvor Nova S

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more