IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Joanikije: KAD PROĐE KORONA OPET IDU LITIJE

Vladika Joanikije je rekao da su svenarodne litije izrasle iz tog Svetovasilijevskog sabora koji, dublje gledano, traje već 350 godina, jer se zapravo nikada ne prekida.

On je ponovio da nikad veće zajedništvo nije bilo nego na tim litijama.

– Hvala Bogu, ako Bog da, mi ćemo na izvjesni način, kad prođe ova epidemija, da obnovimo makar za praznike te svenarodne litije koje su nam donijele toliko dobra i toliko ohrabrenja-  rekao je vladika Joanikije za Radio “Svetigoru”.

On je podsjetio da je povod za litije širom Crne Gore bilo izlsavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

– Sve je to nekako bilo smišljeno podlo i zlonamjerno, da nije ni trebalo mnogo našem narodu objašnjavati. Prosto narod je iz dubine duše prepoznao tu zlu namjeru i pošto su svetinje bile na udaru i ćivot Svetog Vasilija Ostroškog, nema nikakve sumnje, mi smo se najprije obratili samome svecu koji štiti Crnu Goru, prije svega od laži, od pakosti, od bratskih razdora, da on podejstvuje kod Boga, da nas uputi, i sve one koji žele dobro i Crkvi i državi, šta treba da činimo – rekao je vladika Joanikije.

On je ocijenio da je sam taj događaj proizveo jedno veliko objedinjavanje naroda, narodne energije u jednoj misli, duhu i namjeri – da se odbrani vjera po svaku cijenu.

Čitaj još:   FILMSKI PREOKRET U ISTRAZI UBISTVA PJEVAČICE:„Jelenu je ubio političar koji je bio njezin sponzor

– To je nama dalo snagu da istrajemo, da idemo Božijim putem, da iako se borimo sa nepravdom, ne uzvraćamo novom nepravdom, nego da se borimo jevanđelskim sredstvima – molitvom, postom, slogom, bratskom ljubavlju, trpljenjem, hrišćanskim podnošenjem nepravde – naglasio je Joanikije.

Govoreći o tome da se danas, više od godinu dana nakon borbe protiv spornih tačaka Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Skupštini Crne Gore očekuje izglasavanje izmijenjenog zakona, on je dodao da kada bi bile bolje prilike i raspoloženje u vezi s tim, Crkva bi zahtijevala da ovaj diskriminatorski zakon bude u potpunosti odbačen.

On ističe da su ove izmjene u mnogo čemu dale drugi pravac, a što je najvažnije, nema diskriminacije, niko nije favorizovan, nego su sve vjere ravnopravne, što je mnogo važno.

On je podsjetio da je sporni zakon predviđao da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) prijavi kao novoosnovana vjerska zajednica i da time izbriše svoju viševjekovnu istoriju, ističući da je to bilo ponižavajuće, neprihvatljivo i nezamislivo.

– Mi ćemo svakako, ako ove izmjene budu prihvaćene, da uđemo kao i ostale zajednice u pravni sistem Crne Gore – poručio je vladika Joanikije.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: KRIVOKAPIĆ nije u stanju da shvati da je BALAST demokratskom razvoju CRNE GORE...

On je naglasio da položaj SPC u Crnoj Gori treba da se reguliše kao i u ostalim uređenim evropskim državama.

izvor: svetigora.com

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more