IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL AMBASADORA NIJE PRIJAVIO NIŠTA ZA PREGLED: Je li Samardžija prošvercovao ukrajinsku ikonu? (foto)

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman pojasnio je kakva je procedura kada u zemlju ulazi nosilac diplomatskog pasoša.

MOSKVA: Region, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 25.12…2020…14 : 41… SKANDAL AMBASADORA NIJE PRIJAVIO NIŠTA ZA PREGLED: Je li Samardžija prošvercovao ukrajinsku ikonu? (foto)

Kako se moglo sve dogoditi ambasador BiH u Rusiji Zoran Samardžija uopće pronese ukrajinsku ikonu preko graničnog prijelaza eve to i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, pitanje je koje se danas veoma često postavljalo u javnosti.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman pojasnio je kakva je procedura kada u zemlju ulazi nosilac diplomatskog pasoša.

Kontrola pasoša

– Prije svega, pripadnici Granične policije kontrolišu da li osoba koja ulazi u BiH, ispunjava zakonske uslove za ulazak, odnosno da li ima odgovarajuće putne isprave. S obzirom na to da prtljag putuje odvojeno od putnika, ako je imao nešto da prijavi, to je trebao reći službenicima Uprave za indirektno oporezivanje, a ne pripadnicima Granične policije…

Naime, službenici UIO-a su zaduženi za provjeru prtljaga. Naravno, kada neki putnik kaže da nema ništa da prijavi, uvijek se može sačiniti procjena na licu mjesta da li govori istinu ili ne, odnosno da li će se njegov prtljag provjeriti ili ne – kazao je Hofman za “Oslobođenje”.

Naime, službenici UIO-a su zaduženi za provjeru prtljaga. Naravno, to i kada neki putnik kaže da nema ništa da prijavi, uvijek se može prvo i sačiniti procjena na licu mjesta da li govori istinu ili ne, odnosno da li će se njegov prtljag provjeriti ili ne- kazao je Hofman za jedan printani dnevnik iz Sarajeva “Oslobođenje”.

Međutim, posebno je naglasio da se u ovom slučaju radilo prvo o nosiocu diplomatskog pasoša, što podrazumijeva nešto drugačiju proceduru.

Sami čin pokazivanja diplomatskog pasoša prtljag takvog putnika stječe diplomatski status. U takvim slučajevima, a to je sve propisano našim zakonima u BiH, prtljag se pregleda samo u dva slučaja, i to ako nosilac diplomatskog pasoša sam prijavi da prenosi nešto i toa što je potrebno prijaviti ili ako postoji poseban nalog, koji izdaje neka od nadležnih institucija, da se izvrši pretres, bez obzira na to da li je ta osoba sama prijavila ili ne. U svim ostalim slučajevima, prtljag samog nosilaca diplomatskih putnih dokumenata izuzet je prvo od bilo koga pregleda. To je ono kako je propisano našim zakonima – istaknuo je Hofman.

To praktično znači da je bilo dovoljno da Samardžija na aerodromu kaže da nema ništa da prijavi i da mirno prođe s ukrajinskom ikonom, starom 300 godina, u koferu.

Čitaj još:   HOROR:"Slaviša imao vojsku obučenih ljudi, ubice ostale nepoznate!"

– Ambasador Samardžija prilikom ulaska u BiH nije prijavio ništa lično za pregled ili carinjenje – rečeno je za “Oslobođenje” iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Inače, sam Samardžija danas je izjavio kako je donio ikonu da je lično predao u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH  ili Milorada Dodika.

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more