IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LOŠE, LOŠE SVE LOŠIJE PO DODIKA: Inzko je bio “tigar bez zuba”, a Smit donosi ozbiljne promjene… (foto)

“Oduzimanjem bonskih ovlasti, napravili od Valentina Inzka tigra bez zubi i krajnje je vrijeme da se shvati jedno da problemi s kojima je povezan nisu samo problemi već problemi institucije koju on predstavlja…”

SARAJEVO: BiH, vijesti, ponedeljak, 28.12.2020…20: 31… LOŠE, LOŠE SVE LOŠIJE PO DODIKA: Inzko je bio “tigar bez zuba”, a Smit donosi ozbiljne promjene… (foto)

Hoće li Christian Schmidt biti novi predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ni on sam ne želi potvrditi. O tome odlučuje njemačka diplomacija. Ono što je sigurno ukidanja Ureda visokog predstavnika neće biti i s dolaskom novog visokog predstavnika najavljuje se aktivnija uloga Europske unije u BiH.

Najdalje do kraja marta mjeseca, trebao bi biti imenovan novi visoki predstavnik u BiH, kaže u razgovoru za N1 Josip Juratović,  zastupnik SPD-a u njemačkom Budenstagu.

O tome već neko vrijeme traje diskusija i Valentin Inzko je s tim upoznat, dodaje. Najvjerovatnije će biti potvrđen, političar Hrišćansko-socijalne unije i bivši ministar poljoprivrede Christian Schmidt koji bi ovaj put trebao imati političku podršku zvaničnog Brisela sa konkretnom agendom šta i kako dalje.

“Oduzimanjem bonskih ovlasti, napravili smo od Valentina Inzka tigra bez zubi i krajnje je vrijeme da se shvati jedno da problemi s kojima je bio povezan Valentin Inzko nisu samo problemi Inzka već problemi su i institucije koju on predstavlja. Da li eto sada vraćati bonske ovlasti u kojem obliku ili napraviti jasno agendu, to je manje važno od toga da sada postoji jaka politička volja da se stvari pokrenu”, dodaje Juratović.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 31. januar 202. godine

I sam Valentin Inzko za pojedine austrijske medije potvrdio je da odlazi istaknuvši kako za budućnost BiH nije presudna promjena visokog predstavnika nego “promjena paradigme” nova i stabilna politika prema BiH na liniji Biden-Brisel-Berlin.

Zastupnik CDU ide čak i dalje tvrdi. Kako BiH naredne godine očekuju ozbiljne promjene Ustava, uspostava reprezentativne demokratije, koja bi riješila i hrvatsko pitanje ali i presude suda u Strazburu. No prioritet broj jedan je loše pravosuđe i korupcija.

Da nas očekuje burna godina, slaže se i Srećko Latal, urednik Balkanke istraživačke mreže.

Njemački diplomata Christian Schmidt iz Kršćansko-socijalne unije se i već neko vrijeme spominje se kao neformalni kandidat i za budućeg visokog predstavnika u BiH, ali i ta tema aktuelizirana posjetom same njemačke ambasadorice Predsjedništvu BiH od kojeg je navodno prvo se tražila podršku. Članovi Predsjedništva odbili su govoriti o ovom sastanku. Željeko Komšić podsjetio i za zamjenu viskog predstavnika potrebna saglasnost PIC-a, a to znači i Rusije koja se se zalaže za iste ukidanje institucije. Da li to znači da će se ući u trgovinu s Rusijom na štetu interesa s BiH, upitao se Komšić.

Navode pojedinih bh. medija kako se doista radi o dogovoru Njemačke i Rusije, odnosno da njemačka diplomacija sve namjerava završiti prije nego novoizabrani američki predsjednik uspostavi kontrolu nad kompletnom administracijom, Josip Juratović odbija kao neosnovane. Slično misli i Doris Pack, bivše europaralementarka uz opasku da bi Christian Schmidt mogao biti dobar izbor.

Čitaj još:   VRIJEME JE ZA DUGE RUKAVE: Temparatura pala za 20 C... (foto)

Unatoč zahtjevima iz entieta RS, ono što je u cijeloj priči sigurno – Ured visokog predstavnika koji je nadležan za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma neće biti uskoro ukinut, sjedio na njegovom čelu Valentin Inzko ili neko drugi.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more