IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Migranti u bosanskoj mećavi: “Pomozite nam, umrećemo…” (foto i video)

TUGA, BIJES, OČAJ: “Lipi” prijeti katastrofa, a izbili i prvi sukobi među migrantima, Vlasti i…

BIHAĆ: BiH, vijesti, ponedeljak, 28.12.2020… 20: 31… Migranti u bosanskoj mećavi: “Pomozite nam, umrećemo…” (foto i video)

Poslije velikog požara u migrantskom kampu”Lipa”kod Bihaća, tako da izbeglice su prepuštene same sebi po ciči zimi, smješteni i po šatorima koji pružaju slabu zaštitu od surovog vremena u bosanskim gudurama.

Pomoć stiže sporo, nedostaje hrane, vode i ćebadi, a i migranti nenaviknuti na ovakve vremenske uslove strahuju i za svoje živote.

Zbog aktuelne situacije, raste nervoza pa se tako sinoć oko ponoći dogodio fizički sukob dvojice migranata, a tom prilikom jedan od njih zadobio je lakše povrede nožem te je prevezen u Dom zdravlja u Bihaću, gdje mu je pružena ljekarska pomoć.

Ovu informaciju potvrdio je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, koji je istaknuo kako se radi o dvojici migranata iz Pakistana te da policija ispituje okolnosti pod kojima se dogodio ovaj sukob, prenose “Nezavisne novine”. 

Sudbina migranata je krajnje neizvjesna, jer ne postoji politička volja da se riješi problem njihovog smještaja i tako izbjegne moguća humanitarna katastrofa. 

Čitaj još:   Dvojica Bjelopoljaca, iza rešetaka, vozili u pijanom stanju, šok provjera alko- testa...

Tome u prilog govori i otkazivanje za jučer najavljenog sastanka u Sarajevu, na kojem se trebalo razgovarati o modalitetima za rješavanje ove humanitarne krize. 

Migranti koji borave u “Lipi” su očajni i navode kako u kampu nema vode i struje te da dobijaju hranu u nedovoljnim količinama. Mnogi od njih nemaju adekvatnu zimsku odjeću i obuću pa se sve češće bilježe slučajevi promrzlina i povreda. 

Ministarstvo sigurnosti BiH i međunarodne organizacije krivicu i to da sada prebacuju na vlasti USK i grada Bihaća, jer ne dozvoljavaju da se migranti iz “Lipe” izmjeste u “Biru”, raniji kamp u gradskom centru Bihaća, koji je rasformiran prije dva mjeseca.

Tim povodom oglasio se i premijer USK Mustafa Ružnić te istaknuo kako državne institucije i međunarodne organizacije od aprila ove godine nisu učinile ništa kako bi se adekvatno opremio kamp “Lipa”, a da se danas, kako je istaknuo, lažno pozivaju na humanost…

izvor agencije 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more