IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Doktor Đerlek otkriva da li se prave spiskovi onih koji odbiju da se pelcuju! (foto)

Dr Đerlek je za Televiziju Prva izjavio da neki vakcinisani protiv korona virusa prijavljivali crvenilo i blagu glavobolju, što je nestajalo za nekoliko sati…

BEOGRAD: Srbija, vijesti, utorak, 29.12.2020…20. 54… Doktor Đerlek otkriva da li se prave spiskovi onih koji odbiju da se pelcuju! (foto)

Za pet dana vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji prvu dozu vakcine primilo je 854 korisnika gerentoloških centara, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Đerlek je za Televiziju Prva izjavio da su neki od vakcinisanih protiv korona virusa prijavljivali blago crvenilo i blagu glavobolju, što je a i nestajalo za nekoliko sati.

Đerlek je rekao da je u gerontološkim centrima bilo nekih koji a to nisu htjeli da prime vakcinu na svoju odgovornost. Naglasio je da “neće biti baze podataka o ljudima koji odbijaju da prime vakcinu, ali po zakonu postoji baza podataka za ljude koji prime vakcinu”.

“Bolnice su prepune, jedinice intenzivne njege su prepune, što prije i treba da potrošimo ovaj kontigent” vakcina, rekao je Đerlek.

On očekuje da će 4.875 doza Fajzerovih vakcina biti potrošeno već početkom januara. Đerlek je rekao da će moći da se bira ko želi i to da primi vakicnu kojeg proizvodjača, kada ih bude od više proizvodjača, i da će se voditi računa da svako primi i drugu dozu vakcine i to istog proizvođača, kao što je bilo u prvoj dozi prilikom vakcinacije.

“Nećemo davati različite doze vakcine. To ne može da se desi, vodićemo strogo računa da se prime doze iste vakcine”, kazao je Đerlek.

Čitaj još:   RASPAD SISTEMA: Korona ušla na kardiologiju- na tapetu ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović!?

“Dan prije nego odemo u gerontološki centar koordinatori i za svu tu imunizaciju prave spiskove, postoje i formulari i pismena saglasnost za vakcinaciju. Onaj koji ne želi, snosi odgovornost za svoje zdravlje, nećemo nikoga tjerati da primi vakcinu”, rekao je Djerlek.

On je rekao da je cilj što pre vakcinisati što veći broj ljudi za šta je zdravstvo spremno “organizaciono i kadrovima”, ali da je to sigurno sve “nezahvalno sve prognozirati koji je to datum” kada će biti završena vakcinacija.

Đerlek je rekao da je do sada korona virusom zaraženo između 25 i 30 odsto stanovništva, i da bi trebalo vakcinisati oko 40 odsto stanovništva da bi se došlo do kolektivnog imuniteta.

“Minimum za vakcinisanje je 1,4 miliona ljudi, a maksimum to je oko 3.5 miliona. Ako uspjemo sve to da odradimo, mi ćemo postići prag i kolektivni imunitet i poslije toga nastaviti normalno da živimo”, ocijenio je dr Đerlek.

Čitaj još:   Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom osuđuje rusku invaziju Ukrajine... (Video)

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more