IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JASMINA CURIĆ: Sandžačkim Bošnjacima u 2020 najviše su pomogli BiH, Turska i dijaspora… (foto)

Prema ocjeni predsjednice BNV-a Jasmine Curić, ova godina na izmaku, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima, bila je uspješna za tu ustanovu. aktivnosti realizovane u cilju zaštite prava i položaja Bošnjaka u Sandžaku…

NOVI PAZAR: Sandžak, vijesti, ponedeljak, 28.12.2020…21: 31… JASMINA CURIĆ: Sandžačkim Bošnjacima u 2020 najviše su pomogli BiH, Turska i dijaspora… (foto)

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji u godini na izmaku realizovalo je i najviše uspjeha ostvarilo u projektima iz oblasti obrazovanja učenika u Sandžaku na maternjem bosanskom jeziku, međunarodnoj potpunoj a i institucionalnoj saradnji sa prijateljskim zemljama BiH a i Republikom Turskom te na polju humanitarnog djelovanja kada je bilo potrebno pribaviti određena sredstva potrebna u borbi protiv koronavirusa u općinama Sandžaka.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) održana je tradicionalna godišnja konferencija za medije na kojoj su predstavnici krovne ustanove Bošnjaka Srbije sumirali rezultate ostvarene kroz aktivnosti i projekte predviđene planom rada za 2020. godinu.

Prema ocjeni predsjednice BNV-a Jasmine Curić, ova godina, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima, bila je uspješna za tu ustanovu. Sve aktivnosti realizovane su u cilju zaštite prava i položaja Bošnjaka u Sandžaku.

– Ono čime se posebno i sa punim pravom možemo pohvaliti u ovoj godini je ostvarena efikasna međunarodna institucionalna saradnja sa prijateljskim zemljama Bosnom i Hercegovinom i Republikom Turskom, koja je rezultirala brojnim projektima od kojih su koristi imali svi građani Sandžaka. Jedan od najvažnijih za nas je projekat podjele udžbenika za prvake u nastavi na bosanskom jeziku koji je podržan i finansiran od Republike Turske sa više od 100 hiljada eura, a koji smo realizovali sa Turskom agencijom za koordinaciju i saradnju (TIKA). Pohvalit ćemo se i veoma efikasnom saradnjom sa Vijećem za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) i njenom predsjedniku Bayramu Akgulu kojem odajemo priznanje – rekla je Curić.

Rezultat međunarodne institucionalne saradnje najbolje se ogleda, naglasila je Curić, u brzoj i efikasnoj materijalnoj i nematrerijalnoj pomoći Sandžaku tokom ljetnjeg perioda, kada je ta regija bila teško pogođena koronavirusom. Pomoć su upućivali Republika Turska, Bosna i Hercegovina i sandžačka dijaspora.

Čitaj još:   Jasmina Curić, nova predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka

– Najveća pomoć dolazila je od naše dijaspore, kojoj smo veoma zahvalni, naše bratske i prijateljske Republike Turske i Bosne i Hercegovine, koju mi doživljavamo našom matičnom državom. Na kraju ove godine želim da odam priznanje članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću na podršci koju nam daje…

Želim da istaknem našu saradnju i da odam priznanje ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković, koja svojim diplomatskim znanjem i iskustvom radi na otklanjanju prepreka i otvaranju konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru.

Posebno nam je značajna bila pomoć timova ljekara iz Sarajeva i Tuzle, koji su, rizikujući svoje živote, došli u Sandžak i pružili nam potrebnu pomoć te tako poslali poruku da mi u Sandžaku nismo sami. Zahvaljujem u ime građana Sandžaka i odajem priznanje u ime BNV-a za bratsku i stručnu pomoć koju su nam pružili u periodu teške epidemiološke situacije u našem gradu.

Svaku inicijativu koju smo uputili podržao je i sam predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, naši pozivi njegovom kabinetu su bili u najvećoj mjeri apeli da se pomogne Sandžaku u momentima teške borbe protiv koronavirusa. Reakcija nikada nije izostala, uvijek nam je pružena i upućena velika pomoć. Zahvaljujemo vogodišnjim donacijama Sandžaku svim pojedincima, a posebno udruženjima iz cijelog sveta. Posebno je to i priznanje i zahvalnost Udruženju ‘Bosna Sandžak’ iz Istanbula – rekla je Curić.

Jedna od važnijih odluka u godini na izmaku bila ta što je Koordinacija bošnjačkih nacionalnih vijeća inicirala izradu prijedloga Rezolucije o zajedničkim simbolima Bošnjaka, koja će se u konačnici razmatrati na Konferenciji bošnjačkih organizacija, institucija i ustanova koja će se održati u narednom periodu.

Čitaj još:   NAKON ČETRDESETE: Zlatna pravila u ishrani koja treba da usvoji svaka žena...

BNV je i ove godine prigodnim programom i aktivnostima obilježio sve blagdane Bošnjaka u Srbiji, među kojima su 11. maj- Dan bošnjačke a i to nacionalne zastave, 11. juli – Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i 28. septembar – Dan Bošnjaka i 20. novembar – Dan Sandžaka.

Planom rada BNV-a za 2021. godinu predviđene su aktivnosti čiji je cilj da se reši ustavno-pravni položaj Bošnjaka i status regije Sandžak…

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more